Na 75 jaar vrijheidDocumentaire ‘Na 75 jaar vrijheid’

Wat is vrijheid, hoe voelt het en hoe belangrijk is het om die vrijheid te koesteren? Voor de een is vrijheid een rit op een motor of een trekje van een joint, voor de ander de kans een toekomst op te bouwen of niet meer over je schouder te hoeven kijken. In ‘Na 75 jaar vrijheid' staat de zoektocht naar het gevoel van vrijheid centraal.

Het startsein van de nationale viering en bevrijding van 4 en 5 mei vindt plaats in het Kunstmuseum Den Haag, waar ook de 5 mei lezing gehouden wordt. Een locatie met een symbolische waarde; hier hangt hét schilderij dat de vrijheid symboliseert, de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan.

Voor het eerst sinds de pandemie komen de dansers van Hague Hoppers samen om de boogie woogie te beoefenen. De favoriete dans van Piet Mondriaan. Deze dans werd in WOII verboden. In deze tijd kunnen we nog in vrijheid dansen, al is het door de coronamaatregelen anders dan normaal. Ina en Jan Molenaar maken als klein kind de Tweede Wereldoorlog mee. Ina weet nog goed hoe het was om zonder vrijheid op te groeien. En ook de tiener Rand, die 4 jaar geleden uit Syrië vluchtte, weet dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Commissaris van de Koning Jaap Smit: “Vrijheid en vrede zijn niet vanzelfsprekend en het is belangrijk dat wij dat beseffen en tegen elkaar zeggen. We moeten waakzaam blijven en de vrijheid die we hebben koesteren. Dat is een grote verantwoordelijkheid.”

Deze documentaire is op 2 mei uitgezonden op Omroep West, in aanloop naar 5 mei ofwel Bevrijdingsdag, waarop onze vrijheid centraal staat.

Activiteiten rondom ‘Na 75 jaar vrijheid’

Nu onze vrijheden beperkt zijn kunnen we ons een beetje beter voorstellen hoe het is om niet vrij te zijn. Tegelijkertijd kunnen we de vrijheid niet uitbundig vieren zoals we van plan waren. We koesteren onze vrijheid juist nu misschien wel meer.

De coronaregels maken dat we geen grote evenementen kunnen organiseren. Voor een aantal activiteiten kijken we of een andere invulling mogelijk is. Daarnaast organiseert de provincie Zuid-Holland een aantal kleinschalige activiteiten. Die worden bij kinderen op scholen onder de aandacht gebracht of kunnen ook thuis worden uitgevoerd. Bekijk bij ‘lees meer’ de activiteiten waar groot en klein aan kunnen deelnemen.

Kijkt u liever een van de korte documentaires? Kijk dan bij films 'Na 75 jaar vrijheid'. Of leest u liever een boek met verhalen van inwoners uit de provincie Zuid-Holland met verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding? Dan kunt u dit boek via deze pagina bestellen.

Vorig jaar zijn er aan verschillende Zuid-Hollandse initiatieven rondom de viering van 75 jaar vrijheid subsidies verstrekt. Sommige activiteiten konden vorig jaar niet of niet helemaal worden uitgevoerd.  Deze initiatieven worden dit jaar hervat. Bekijk op deze pagina welke activiteiten dat zijn.

Activiteiten:

  • Dodenherdenking digitaal bijwonen
  • Bevrijdingsvuur
  • Online Bevrijdingsfestival Den Haag
  • Bunkers komen tot leven in een vijftal bunkervlogs
  • Activiteiten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei

Voor kinderen:

‘Verhalen om nooit te vergeten’

Met ‘Verhalen om nooit te vergeten’ roept de provincie Zuid-Holland kinderen op om filmpjes te maken met verhalen van mensen die zelf een oorlog hebben meegemaakt. Dat kan de Tweede Wereldoorlog zijn of een andere oorlog. Het project brengt jong en oud bij elkaar en stimuleert verbondenheid. Want, herdenken, vieren en koesteren doen wij samen, ook na 75 jaar vrijheid.

Kinderen bezoeken, bellen, skypen of appen met hun grootouders of met iemand anders die een oorlog heeft meegemaakt, stellen vragen en verfilmen het verhaal. Op deze manier waarborgen we dat deze verhalen nooit verloren gaan. Ook is het belangrijk dat wij van deze verhalen kunnen leren.

Individuele kinderen en scholen kunnen aan dit initiatief meedoen. Oorlogsverhalen kunnen in de klas worden gedeeld. Bijvoorbeeld verhalen uit het boek ‘De bevrijding volgens ooggetuigen’ of verhalen van kinderen die zelf een oorlog hebben meegemaakt. Als kinderen iemand kennen die een oorlog heeft meegemaakt, kan dat verhaal door de leerling in de klas worden verteld.

Zo verzamelen we filmpjes met verhalen over de (Tweede Wereld) oorlog. Lees meer over deze actie op de website www.verhalenomnooittevergeten.nl

Films

Aansprekende verhalen in woord en beeld

De provincie presenteert twee korte documentaires met verhalen van inwoners uit de provincie Zuid-Holland. Verhalen die je raken. ‘De vergeten Marine’ gaat over het gevaarlijke, maar noodzakelijke ruimen van Duitse zeemijnen voor de Zuid-Hollandse kust. ‘Your freedom’ zet je aan het denken en biedt een inspirerende kijk op vrijheid vanuit het perspectief van jongeren.

  • Documentaire: De vergeten Marine
  • Documentaire: Your Freedom