Na 75 jaar vrijheidActiviteiten rondom ‘Na 75 jaar vrijheid’

Nu onze vrijheden beperkt zijn kunnen we ons een beetje beter voorstellen hoe het is om niet vrij te zijn. Tegelijkertijd kunnen we de vrijheid niet uitbundig vieren zoals we van plan waren. We koesteren onze vrijheid juist nu misschien wel meer.

De coronaregels maken dat we geen grote evenementen kunnen organiseren. Voor een aantal activiteiten kijken we of een andere invulling mogelijk is. Daarnaast organiseert de provincie Zuid-Holland een aantal kleinschalige activiteiten. Die worden bij kinderen op scholen onder de aandacht gebracht of kunnen ook thuis worden uitgevoerd. Bekijk bij ‘lees meer’ de activiteiten waar groot en klein aan kunnen deelnemen.

Kijkt u liever een van de korte documentaires? Kijk dan bij films 'Na 75 jaar vrijheid'. Of leest u liever een boek met verhalen van inwoners uit de provincie Zuid-Holland met verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding? Dan kunt u dit boek via deze pagina bestellen.

Vorig jaar zijn er aan verschillende Zuid-Hollandse initiatieven rondom de viering van 75 jaar vrijheid subsidies verstrekt. Sommige activiteiten konden vorig jaar niet of niet helemaal worden uitgevoerd.  Deze initiatieven worden dit jaar hervat. Bekijk op deze pagina welke activiteiten dat zijn.

Activiteiten:

  • Dodenherdenking digitaal bijwonen
  • Bevrijdingsvuur
  • Online Bevrijdingsfestival Den Haag
  • Bunkers komen tot leven in een vijftal bunkervlogs
  • Activiteiten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei

Voor kinderen:

‘Verhalen om nooit te vergeten’

Met ‘Verhalen om nooit te vergeten’ roept de provincie Zuid-Holland kinderen op om filmpjes te maken met verhalen van mensen die zelf een oorlog hebben meegemaakt. Dat kan de Tweede Wereldoorlog zijn of een andere oorlog. Het project brengt jong en oud bij elkaar en stimuleert verbondenheid. Want, herdenken, vieren en koesteren doen wij samen, ook na 75 jaar vrijheid.

Kinderen bezoeken, bellen, skypen of appen met hun grootouders of met iemand anders die een oorlog heeft meegemaakt, stellen vragen en verfilmen het verhaal. Op deze manier waarborgen we dat deze verhalen nooit verloren gaan. Ook is het belangrijk dat wij van deze verhalen kunnen leren.

Individuele kinderen en scholen kunnen aan dit initiatief meedoen. Oorlogsverhalen kunnen in de klas worden gedeeld. Bijvoorbeeld verhalen uit het boek ‘De bevrijding volgens ooggetuigen’ of verhalen van kinderen die zelf een oorlog hebben meegemaakt. Als kinderen iemand kennen die een oorlog heeft meegemaakt, kan dat verhaal door de leerling in de klas worden verteld.

Zo verzamelen we filmpjes met verhalen over de (Tweede Wereld) oorlog. Lees meer over deze actie op de website www.verhalenomnooittevergeten.nl

Films

Aansprekende verhalen in woord en beeld

De provincie presenteert twee korte documentaires met verhalen van inwoners uit de provincie Zuid-Holland. Verhalen die je raken. ‘De vergeten Marine’ gaat over het gevaarlijke, maar noodzakelijke ruimen van Duitse zeemijnen voor de Zuid-Hollandse kust. ‘Your freedom’ zet je aan het denken en biedt een inspirerende kijk op vrijheid vanuit het perspectief van jongeren.

  • Documentaire: De vergeten Marine
  • Documentaire: Your Freedom