De coronaregels maken dat we geen grote evenementen kunnen organiseren. Voor een aantal activiteiten kijken we of een andere invulling mogelijk is. Daarnaast organiseert de provincie Zuid-Holland een aantal kleinschalige activiteiten. Die worden bij kinderen op scholen onder de aandacht gebracht of kunnen ook thuis worden uitgevoerd.
Dodenherdenking digitaal bijwonen

De dodenherdenking van de provincie Zuid-Holland op 4 mei wordt live uitgezonden. Net als vorig jaar is een fysieke bijeenkomst niet mogelijk in verband met de coronamaatregelen. De ceremonie wordt gehouden in de vergaderzaal van Provinciale Staten en begint om 12.00 uur. Volg ook de online bijeenkomst!
Commissaris van de Koning Jaap Smit houdt een toespraak. Daarna legt hij, samen met provinciesecretaris Hennie Koek en concerndirecteur Jan van Ginkel, kransen ter nagedachtenis van de provincieambtenaren, Statenleden en gedeputeerden die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven verloren. Jaap Smit legt een krans namens het provinciebestuur, Hennie Koek namens het personeel van de provincie Zuid-Holland en Jan van Ginkel namens de gepensioneerde medewerkers.
De kransen worden gelegd bij het monument, waarop de namen van de slachtoffers staan. Na het leggen van de kransen klinkt het signaal Taptoe en volgen twee minuten stilte. Aansluitend wordt het eerste couplet van het Wilhelmus gespeeld en gezongen. Daarmee komt een einde aan de ceremonie.
Bevrijdingsvuur

Vrijheid jij maakt het verschil
Op de avond van 4 mei is het wereldberoemde Hotel de Wereld (daar waar de capitulatie van de Duitse bezetters officieel een feit werd) voor één avond het hotel waar ‘vrijheid’ symbolisch te gast is, belichaamd door veertien zogeheten ‘verschilmakers’. Tijdens een live (tv/online) programma zullen zij hier hun verhaal delen. Persoonlijke verhalen, van hoe zij op hun eigen manier een verschil proberen te maken door op te komen voor vrijheid. Om 24.00 uur middernacht ontsteken zij samen het Bevrijdingsvuur.
Elke verschilmaker vertegenwoordigt een provincie/Bevrijdingsfestival, waarnaar ze het vuur persoonlijk zullen brengen naar de desbetreffende locatie. Het programma rondom de Bevrijdingsvuurceremonie met de Verschilmakers wordt door zowel de NOS als omroep Gelderland uitgezonden. En natuurlijk ook via de kanalen van Wageningen45.
Thuis kun je ook het vrijheidsvuur digitaal ontsteken via www.vrijheidsvuur.nl
Bevrijdingsfestival de hele dag te volgen op Den Haag TV en online

Het Bevrijdingsfestival Den Haag kan dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet plaatsvinden op het Malieveld. Het evenement verhuist daarom eenmalig naar poppodium PAARD. De optredens en interviews in drie verschillende zalen worden van daaruit – helaas zonder publiek - van 13.00 tot 22.00 uur live uitgezonden op Den Haag TV en online.
“We bieden dit jaar een compleet festivalprogramma voor de thuisblijvers," zegt mede-organisator Gerard van den IJssel. “Het is echt een volwaardig programma geworden, waarmee we de festivalsfeer zo dicht mogelijk proberen te benaderen. We zijn supertrots dat het ondanks alle corona-ellende toch gelukt is om zo veel grote partners en bekende artiesten aan ons te verbinden.”
De beslissing om het Bevrijdingsfestival Den Haag volledig online en op Den Haag TV uit te zenden ligt in lijn met de beperkende overheidsmaatregelen vanwege corona. Er vinden op 5 mei geen outdoor of andere voor publiek toegankelijke liveoptredens plaats.
Bekijk het programma op de poster hiernaast of klik op de link hieronder.
Bekijk de uitzending 5 mei via deze link: https://vimeo.com/533479410
Bunkers komen tot leven in een vijftal bunkervlogs

We kennen ze allemaal: de bunkers voor de Zuid-Hollandse kust. Imposante resten van onze bezettingstijd. Maar hoe zit dat eigenlijk met die bunkers? Hoe ‘woonden’ de soldaten in de bunkers? Welke wapens lagen er opgeslagen en hoe werden ze gebruikt? Hoe functioneerden de bunkers in de verdedigingslinie de Atlantikwall? En waar worden bunkers tegenwóórdig allemaal voor gebruikt?
De bunkers zijn vaak maar een deel van het jaar, of soms helemaal niet, vrij te bezichtigen. Daarom neemt acteur Marc van Welzenis in een vijftal unieke bunkervlogs je mee voor een kijkje in en het verhaal achter deze bouwwerken. Kom online een kijkje nemen in de bijzondere wereld van beton, staal en manschappen.
Activiteiten Nationaal Comité 4 en 5 mei

4 mei

Houd 2 minuten stilte in acht
Om 20.00 uur staan we in heel Nederland stil bij de oorlogsslachtoffers. We herdenken dan iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen of vermoord en die is omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.
Hang de vlag halfstok
Hang op 4 mei, de hele dag, de Nederlandse vlag halfstok ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers.
Op 4 mei hangen we de Nederlandse vlag halfstok en op 5 mei mag de vlag voluit wapperen. Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag, alleen voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Je mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Wel zijn er gewoonten en protocollen voor het uithangen van de vlag. Die staan in de vlaginstructie. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie volgen als richtlijn.
Bekijk het gehele protocol op de webpagina.
Kijk op 4 mei naar de Nationale Herdenking
Kijk naar de National Herdenking in De Nieuwe Kerk en op de Dam. De NOS uitzending is op 4 mei te zien op NPO 1.
Leg een bloem bij een oorlogsmonument
Koop een bloem bij je lokale bloemist en leg deze bij een oorlogsmonument bij jou in de buurt. Of leg via de oorlogsmonumentendatabase een digitale bloem bij een van de 4000 monumenten.
Je bepaalt zelf bij welk monument je een bloem wilt leggen en kunt kiezen uit drie verschillende bloemen. Naast de bloem is het ook mogelijk om een persoonlijke boodschap achter te laten. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog stil te staan, ook wanneer je niet in de gelegenheid bent om een monument te bezoeken.
Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Bekijk hiervoor deze webpagina.
5 mei

Hang de vlag uit
Hang op 5 mei de Nederlandse vlag thuis de hele dag in top om stil te staan bij onze vrijheid.
Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top. De vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn. De vlag mag ook gecombineerd worden met de gemeentevlag, provincievlag of vlaggen van andere landen die bij de bevrijding betrokken waren.
Bekijk het gehele protocol op deze webpagina.
Bereid een Vrijheidsmaaltijd
Yvette van Boven maakte dit jaar speciaal voor 5 mei het recept voor de Vrijheidsmaaltijdsoep. Bekijk haar kookvideo en het recept, bereid de soep en deel ‘m met je buren en vrienden. Zo staan we samen stil bij vrijheid!