Films 'Na 75 jaar vrijheid'De provincie presenteert twee korte documentaires met verhalen van inwoners uit de provincie Zuid-Holland. Verhalen die je raken. ‘De vergeten Marine’ gaat over het gevaarlijke, maar noodzakelijke ruimen van Duitse zeemijnen voor de Zuid-Hollandse kust. ‘Your freedom’ zet je aan het denken en biedt een inspirerende kijk op vrijheid vanuit het perspectief van jongeren.

De vergeten Marine

Het is 1950. De geluiden in de straten van de legervoertuigen van de bevrijder zijn reeds lang verstomd. Nederland krabbelt weer op na de oorlog. Louis Guldemond is 16 jaar en besluit bij de marine te gaan. Voor Nederlandse kust liggen nog ca. 10.000 zeemijnen. Zij vormen een reëel gevaar voor de scheepvaart. Louis wordt ingedeeld bij de Mijnenopruimdienst. In kleine rubber bootjes, met gevaar voor eigen leven verlost hij samen met zijn collega´s, onze kust van deze verraderlijke explosieven. Dat dat geen werk was voor watjes getuige zijn verhaal.

Achtergrond:

Louis Guldemond is veteraan van de Mijnenopruimingsdienst. Jarenlang heeft hij gestreden voor erkenning van deze ‘vergeten’ groep mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het weer veilig maken van o.m. de kust in Nederland na de oorlog. Zij hebben de kust ontdaan van de zgn. Katy Mijnen, die net onder het wateroppervlak voor de kust van NL waren geplaatst door de Duitsers, ter verdediging van de Atlantikwall.

Louis Guldemond was een van de Katy Mijnenruimers en mede door zijn inspanningen hebben zij uiteindelijk in 2019 een onderscheiding ontvangen. Een aantal van hen postuum, er zijn er nog slechts 4 in leven.

Bekijk hier de korte film.

Documentaire: Your Freedom

In opdracht van de provincie Zuid Holland heeft Stichting World Citizens (StiWoC) een korte documentaire van 16 minuten geproduceerd in het kader van 75 jaar vrijheid in Nederland. Het doel van deze documentaire is jongeren bewust maken en hun inspireren over vrijheid. In deze documentaire zijn 3 inspirerende jongeren geportretteerd met verschillende achtergronden. Zij geven hun mening over vrijheid en hoe ze in het leven staan.

De personages

Samir is een Afghaanse jongen en woont 7 jaar in Nederland. Op zijn 13e is na een lange reis van ongeveer 11 weken in Nederland aangekomen. Dankzij de steun van verschillende organisaties en zijn pleegouders heeft zijn draai in Nederland gevonden. Hij wil met zijn achtergrond en ervaringen anderen helpen en motiveren niet op te geven. Vrijheid is voor hem niet vanzelfsprekend geweest.

Peter is opgegroeid in een boerenfamilie die al meer dan 4 generaties een eigen boerderij hebben. Ondanks het zware werk en alle restricties vanuit de overheid laat hij zich niet ontmoedigen. Met steun van zijn vader en opa wordt hij klaargestoomd om binnenkort de boerderij over te nemen. Werken met dieren en iets te kunnen bijdrage aan de maatschappij is voor hem optimale vrijheid.

Nina is 24 jaar en heeft al het nodige meegemaakt. Met haar ervaring wil ze graag anderen laten zien dat niet iedereen het makkelijk heeft en dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ze maakt video’s voor UNHCR over Syrische vluchtelingen.

De Your Freedom documentaire is een project van StiWoc. Geproduceerd door Flex Productions, in opdracht van de provincie Zuid Holland en met steun van Vfonds in het kader van 75 jaar Vrijheid in Nederland.

De documentaire is te bekijken op Instagram.