Opening wandelnetwerk Duin Horst & Weide

Gepubliceerd op 17 maart 2017Het is 16 maart, een mooie dag op een prachtlocatie aan de Vliet, als we het nieuwe wandelknooppuntennetwerk Duin Horst & Weide openen. Een uitgelezen gebied om te voet te ontdekken en te beleven.

In aanwezigheid van een groot aantal genodigden werd het feestelijke startsein gegeven door gedeputeerde Han Weber: "Wat beter dan om in dit sterk verstedelijkte stukje Zuid-Holland, zo dicht bij huis, de ingrediënten van het groen - benutten, beheren en genieten - te ontsluiten. Een natuurgebied waar je van kunt genieten is het best beschermde natuurgebied in Nederland!" Wethouder in Wassenaar, Leo Maat, overhandigde Han Weber het eerste exemplaar van de wandelroutekaart Duin Horst & Weide. Floor Kist, wethouder in Leidschendam-Voorburg, roemde dit unieke landschap. "Dit landschap verbindt de Noordzee met het Groene Hart. Met alle betrokken partijen streven wij ernaar een bereikbaar, beleefbaar en beheerbaar gebied te zijn. Waar iedereen naar hartenlust kan recreëren en wonen en optimaal kan ondernemen".

Giel Swager nam de toegestroomde ondernemers mee in de presentatie "Kansen voor ondernemers". Hij wees hen op de kansen die het knooppuntennetwerk biedt. De aanwezigen vulden zijn ideeën graag aan: Denk aan het benutten van bekende verhaallijnen die zich in de omgeving afspelen. Of een Picknickweekend, iets dat volgens wethouder van Voorschoten Bianca Bremer "Een uitgelezen manier is om met familie en vrienden tevens te genieten van het mooie erfgoed en de uitgestrekte weilanden". Ook blijken er al initiatieven te zijn ten aanzien van de door Han Weber geopperde mogelijkheid kinderen meer bij de natuur te betrekken. En liggen er kansen om een activiteiten-app te ontwikkelen. Aan ideeën geen gebrek.

Dit Duin Horst & Weide netwerk van ruim 200 km is onderdeel van het nu al 2.800 km tellende Wandelroutenetwerk Zuid-Holland

De komende maanden komt daar nog ruim 1.000 km bij in andere regio's van de provincie. Zuid-Holland is in dit opzicht uniek in Nederland. Zo verbinden we te voet straks alle unieke landschappen en bezienswaardigheden van onze prachtige provincie, binnen één uniform en gebruiksvriendelijk netwerk.

Alle paden zijn ontsloten via het nieuwe knooppuntensysteem. Plan een route geheel op maat middels de Wandelrouteplanner Z-H of via de wandelapp Wandelen123 (gratis te downloaden in Android en IOS). Liever een papieren kaart? Deze is in Duin Horst & Weide gratis verkrijgbaar bij de gemeentehuizen, VVV’s en bij toeristische bedrijven in het gebied.


wandel

V.l.n.r. Leo maat (wethouder Wassenaar), Han Weber (gedeputeerde), Floor Kist (wethouder Leidschendam-Voorburg) en Bianca Bremer (wethouder Voorschoten)

Volg Zuid-Holland op Twitter