Provincies tegen overname Akzo Nobel

Gepubliceerd op 20 maart 2017De provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland, Overijssel en Groningen zijn bezorgd over een mogelijke overname van AkzoNobel door het Amerikaanse PPG Industries. Akzo heeft het eerste voorstel afgewezen, maar de provincies verwachten een nieuw aanbod. Het verf- en chemiebedrijf heeft 14 vestigingen in de provincies waar ruim 5000 mensen werken. Daarnaast investeert Akzo veel in duurzaamheid en onderzoek.

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra voor Economische Zaken in Zuid-Holland: “AkzoNobel is één van de grootste verfbedrijven ter wereld en een koploper op het gebied van duurzame innovatie. Tussen AkzoNobel en PPG is veel overlap. Deze overname zet meer dan 5000 banen op het spel in de provincies.”

Akzo in de provincie

AkzoNobel is diep geworteld in het provinciale bedrijfsleven. De ‘roots’ van Akzo liggen in Arnhem waar het bedrijf zich in 1913 heeft gevestigd. In Arnhem werken meer dan 1000 mensen. Het hoofdkantoor van AkzoNobel met 700 medewerkers is gevestigd in Amsterdam. In Sassenheim en Deventer heeft AkzoNobel 2 onderzoekscentra waar samen 1900 mensen werken. In de fabrieken in Hengelo (400), Delfzijl (325), Rotterdam (255), Wapenveld (150), Herkenbosch (150), Groot-Ammers (125), Ammerzoden (75), Rhoon (50) en Geleen (30) zijn in totaal meer dan 1500 mensen werkzaam.

Open Innovatiecentrum

De provincies zien AkzoNobel als een belangrijke aanjager van innovaties. Jaarlijks investeert AkzoNobel 363 miljoen euro in onderzoek. Een groot deel van dit bedrag wordt besteed in Nederland. In de laboratoria in Deventer en Sassenheim werken honderden mensen aan slimme en schone innovaties. AkzoNobel heeft eerder al aangekondigd het laboratorium in Deventer door te willen ontwikkelen tot een open innovatiecentrum. Start-ups, bedrijven en kennisinstellingen kunnen hier hun chemische en technologische ideeën uitwerken, iets dat de provincies verwelkomen.

Koploper in duurzaamheid

Voor de provincies is duurzaamheid cruciaal. De afgelopen jaren AkzoNobel zich de afgelopen jaren een toppositie heeft weten te veroveren in de Dow Jones Sustainability Index. Door energiebesparing en samenwerking in productieketens zet AzkoNobel zich in voor een reductie van haar CO2 footprint. Daarmee houdt het bedrijf gelijke tred met de ambities van de provincies en het rijk. Vorige maand is in Delfzijl de biostoompijplijn in gebruik genomen, die AkzoNobel van groene stoom gaat voorzien. Met onder meer Philips bouwt AkzoNobel aan 2 grote windparken.

Werk maken van innovatie

Gedeputeerde Bom-Lemstra wil samen met haar collega’s in andere provincie Akzo in Nederland houden: “Akzo hoort bij de provincie. Samen maken we werk van innovatie en bouwen we aan de economie van de toekomst. Een slimme en schone economie die zorgt voor groene groei en werkgelegenheid.”


Volg @zuid_holland op Twitter