Landgoed Duivenvoorde heeft er een publiekstrekker bij

Gepubliceerd op 11 september 2017Op Landgoed Duivenvoorde in Voorschoten werd vrijdag 8 september 2017 de 'Hof van Duivenvoorde' feestelijk geopend. Het nieuw opgetrokken bezoekerscentrum maakt onderdeel uit van het Herstelplan Kasteelpark Duivenvoorde. Een van de pijlers van dit plan is het verbeteren van de recreatieve functie van het park: meer wandelmogelijkheden, langere verblijfsduur, een betere benutting van het landgoed (kasteel en park) en betere aansluiting op het omliggende recreatieve netwerk. Dit alles in het kader van een 'Open Duivenvoorde', dat voor iedereen toegankelijk is, maar dat tegelijkertijd ook economisch kansen biedt voor de (lokale) economie.

Rik Janssen, gedeputeerde voor Zuid-Holland: “Landgoederen en parken kennen, na de kerken, de grootste restauratiebehoefte. Door verval hebben zij vaak hun oorspronkelijke glorie verloren. De prachtige restauratie van dit Kasteelpark Duivenvoorde met nu dit nieuwe bezoekerscentrum biedt veel mensen de kans kennis te maken met en te genieten van onze rijke historie. De provincie vindt het dan ook belangrijk om landgoederen en de gebouwen die erop staan goed te preserveren en te onderhouden. De kwaliteit staat daarbij voorop. Dank ook daarbij aan alle vrijwilligers, zonder wie dit alles niet mogelijk is geweest."

Opening en fotoreportage van Sacha de Boer

Directeur Annette de Vries opende samen met Sacha de Boer, Zuid-Hollands gedeputeerde Rik Janssen en burgemeester van Voorschoten Pauline Bouvy-Koene de nieuwe Hof van Duivenvoorde. Annette de Vries: “Erfgoed is voor altijd en voor iedereen. Vernieuwing is de beste overlevingsstrategie”.

Fotografe, en voormalig nieuwspresentatrice, Sacha de Boer verbleef onlangs 24 uur op het landgoed en maakte door het oog van de camera een inspirerende reportage van het 19e eeuwse Engelse landschapspark. Zij deed daarvan tijdens de opening verslag. “Zon en maan geven steeds een ander karakter aan lanen, bomen en paden. Bomen lijken bijna tot leven te komen.” Van haar foto’s is een kaartenset gemaakt die werd aangeboden aan de gedeputeerde en de burgemeester. De kaartenset is ook verkrijgbaar in de landgoedwinkel.

Burgemeester Pauline Bouvy-Koene benadrukte nog dat “op Duivenvoorde  veel historie is overgeleverd door alle vertelde verhalen. Laten we vooral blijven vertellen. Zo kunnen we blijvend genieten van Duivenvoorde, de parel van Voorschoten".

Van alles te beleven

Op 9 en 10 september 2017 opende Landgoed Duivenvoorde zijn deuren voor het publiek tijdens de Open monumentendag. Velen konden van het prachtige park met zijn fonkelnieuwe bezoekerscentrum genieten.

Het bezoekerscentrum zal voortaan het hele jaar van dinsdag tot en met zondag geopend zijn. In het voorjaar is de gratis app Buiten op Duivenvoorde gelanceerd. Zo kunnen wandelaars het hele jaar onder leiding van een digitale gids een rondwandeling maken langs 3 themaroutes. Voor families is er op de app een familiespel, waarbij kinderen onder begeleiding van Ridder Jan het landgoed kunnen verkennen en opdrachten uitvoeren.

Erfgoedlijn Landgoederenzone

De restauratie en de bouw van aanvullende voorzieningen op Duivenvoorde vinden plaats in het kader van de erfgoedlijn Landgoederenzone van de provincie Zuid-Holland. Ook is hier subsidie verstrekt vanuit het provinciaal Uitvoeringsprogramma Groen. Binnen de erfgoedlijn zetten landgoederen, gemeenten, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de provincie Zuid-Holland zich gezamenlijk in voor het behouden en het beleefbaar maken van de historische landgoederen en buitenplaatsen langs de binnenduinrand tussen Monster en Hillegom.

De erfgoedlijn Landgoederenzone is een van de 7 erfgoedlijnen van de provincie Zuid-Holland. Een erfgoedlijn is een onderdeel in het landschap, bijvoorbeeld een rivier, een strandwal of een trekvaart waaraan diverse monumenten liggen die gezamenlijk één geschiedenis hebben. Zij vertellen daarmee één gezamenlijk verhaal.


Volg @zuid_holland op Twitter