Zuid-Holland lanceert eigen Dataplatform

Gepubliceerd op 13 september 2017Zuid-Holland stelt als transparante en open provincie zoveel mogelijk van haar gegevens beschikbaar als open data. Om deze data op een centrale en goede wijze beschikbaar te stellen lanceert de provincie haar eigen Dataplatform. Dit platform biedt optimale mogelijkheden om data te vinden en te hergebruiken voor maatschappelijke en economische doeleinden.

Alles op een plaats

De provincie heeft de afgelopen jaren een groeiend aantal datasets beschikbaar gesteld. Deze stonden echter op verschillende plekken op de provinciale website. Programmamanager Transparante en Open Provincie Frans de Graaf: ‘Met de overstap naar Dataplatform zorgen we ervoor dat al onze open data uiteindelijk via één handige plek te vinden is. Daarnaast geven we gebruikers mogelijkheden om data te visualiseren en er snel mee aan de slag te kunnen.’

Samenwerken aan open data

Meer dan 20 gemeenten en provincies ontsluiten hun data nu via Dataplatform van Civity. De data van deze overheden is daarmee ook automatisch op het nationale open data portaal data.overheid.nl te vinden. De overheden die gebruik maken van Dataplatform zitten in het actieve gebruikersplatform, waarin zij samen nadenken over ontsluiting van meer open data en standaardisatie.

De Graaf: “Gezamenlijk ontsluiten en standaardiseren bevordert hergebruik van open data. Er zijn maar weinig app-makers die interesse hebben om bijvoorbeeld een wandelroute of archeologie-app te maken met alleen data van onze provincie. Samenwerking is daarom essentieel.”

Aantal datasets groeit

Hergebruikers zoals inwoners, ontwikkelaars, overheden, bedrijven of journalisten kunnen de komende periode steeds meer datasets verwachten op Dataplatform. De provincie gaat meer en kwalitatief betere datasets ontsluiten.

Hebt u vragen, suggesties of opmerkingen over Dataplatform of onze open data? Neem dan contact met ons op via .


Volg @zuid_holland op Twitter