Voedselfamilies - Eten waar je blij van wordt

Gepubliceerd op 12 oktober 2017Tijdens World Food Day Rotterdam op 15 oktober vertellen 5 leden van de Voedselfamilies in paviljoen Lokaal hun verhaal en inspireren het publiek meer stil te staan bij hun voedselkeuzes. Deze bedrijven zijn de pioniers in de verduurzaming van de landbouw- en voedselketen in Zuid-Holland.

Bezoekers kunnen op World Food Day Rotterdam (van 12.00 - 18.00 uur) kennismaken met  voedselbedrijven uit de directe omgeving. Maar wie zijn deze bedrijven en wat is hun boodschap? Het gaat onder ander om de bedrijven Koppert Cress, Herenboeren Rotterdam, Willem&Drees, Booij Kaasmakers en de coöperatie Drecthstadboer. Deze bedrijven maken deel uit van het netwerk Voedselfamilie en hun boodschap is helder: als wij anders produceren én anders consumeren komen wij samen wél verder. Met hun initiatieven werken zij aan gezonder, duurzamer en betaalbaar voedsel en een eerlijke boterham voor de boeren. In paviljoen Lokaal vertellen zij hierover.

Grotere voedselbeweging

Veel voedsel voor weinig geld heeft gezorgd voor roofbouw van de landbouwgrond en natuur, ook in Zuid-Holland. Met grote gevolgen voor ons klimaat, de luchtkwaliteit en de biodiversiteit. Zuid-Holland verandert daarom de komende jaren in een groot proefveld op het gebied van Duurzame Landbouw. De provincie heeft voor praktijkexperimenten en bijzondere samenwerkingsverbanden €15 miljoen aan Europese subsidie voor plattelandsontwikkeling beschikbaar gesteld.

Gedeputeerde Han Weber: “Wij willen een wezenlijke verandering van ons voedselsysteem stimuleren. Daarom zijn wij blij met het netwerk van de Voedselfamilies. De mensen die met de voeten in de klei staan weten het beste hoe de verandering eruit moet zien. Veel van de praktijkexperimenten die wij subsidiëren komen dan ook uit dit netwerk voort. Door de gelegde verbindingen tussen de verschillende initiatieven ontstaat er nu in Zuid-Holland een grotere voedselbeweging. Als provincie staan wij trots achter deze beweging”.

Bewust eten

De tijd van gedachteloos eten is voorbij. Het is belangrijk stil te staan bij onze voedselkeuzes en de belasting daarvan op onze omgeving. Pas als wij ons hier bewust van zijn, kunnen we een omslag maken naar een voedselsysteem met een positieve impact op mensen, aarde, dier en economie.

Tijdens World Food Day Rotterdam kan het publiek genieten van in de omgeving geproduceerde lekkernijen.

Organiserende partijen

World Food Day Rotterdam wordt georganiseerd door Rotterdam Foodcluster als initiatief van de gemeente Rotterdam samen met LTO Noord, gemeente Midden-Delfland, gemeente Lansingerland, Rabobank Rotterdam, Rotterdam Festivals en provincie Zuid-Holland.


Volg @zuid_holland op Twitter