Unieke gezichtsreconstructie uit de Bronstijd onthuld in Zuid-Holland

Gepubliceerd op 13 oktober 2017Bekijk tijdens de Nationale Archeologiedagen in het Zuid-Hollands archeologiehuis de op 13 oktober 2017 onthulde bijzondere gezichtsreconstructie van een persoon uit de Bronstijd uit het Graf van Wassenaar. De Nationale Archeologiedagen op 13, 14 en 15 oktober 2017 zijn dé dagen waarop het publiek kennis kan maken met alle facetten van archeologie. De dagen brengen het verleden in onder meer ons mooie Zuid-Holland tot leven, vertellen het verhaal van vroeger en zijn een unieke gelegenheid om eens mee te kijken naar de wereld onder onze voeten.

"De provincie Zuid-Holland is een rijk archeologisch gebied, het vertelt daardoor veel over onze geschiedenis. Door meer te weten over de historie, leer je het heden beter begrijpen en kun je je toekomst vormgeven. En dat is belangrijk voor onze toekomstige generaties. Daarom ondersteunen en beschermen wij ons archeologisch erfgoed, delen archeologische kennis en maken archeologie zichtbaar en beleefbaar voor een breed publiek. Wij zijn er dan ook trots op dat wij tijdens de Nationale Archeologiedagen deze persoon uit het Graf van Wassenaar een gezicht kunnen geven", aldus Rik Janssen gedeputeerde Zuid-Holland voor cultureel erfgoed.

Gezichtreconstructie uit de Bronstijd

In 1987 is het massagraf van Wassenaar uit de Bronstijd ontdekt. Twaalf personen (mannen, vrouwen en kinderen) uit 1700 v Chr. zijn tegelijkertijd begraven. Er zijn op de skeletten meerdere sporen van geweld zichtbaar. Kom nu te weten hoe één van deze personen er uit heeft gezien. Zijn gezicht is met forensische technieken op basis van zijn schedel gereconstrueerd en te zien in het Archeologiehuis. Hier is ook de ‘the making of'-video van deze gezichtsreconstructie te zien.

Archeologie in Zuid-Holland

Het provinciebestuur vindt het belangrijk ons archeologisch erfgoed op te speuren, op te graven, te conserveren en te delen. Door het ter beschikking stellen van de Subsidieregeling publieksbereik archeologie  } stimuleert de provincie initiatiefnemers archeologie onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Een aantal mooie initiatieven uit de subsidieregeling nemen deel aan de Nationale archeologiedagen:

Reizende tentoonstelling Ontstaan van Holland
Archeo Hotspot Romeinse Vicus
Romeincraft: Minecraften in de Romeinse tijd Opgravingen van het Clarissenklooster 
Mysterieuze Museum Escape room
Leiden onder de grond Time Travel app Matilo

Archeologiehuis Zuid-Holland

In het Zuid-Hollandse Archeologiehuis is van alles te beleven. Heeft u zelf een bijzondere vondst gedaan? Neem het mee! Deskundige Mark Phlippeau, van het Provinciaal Archeologisch Depot, kan u er wellicht meer over vertellen. Of neem een kijkje bij de nieuwe tentoonstelling met bijzondere metalen objecten. Veel ervan zijn nog niet eerder voor het publiek tentoongesteld. Of wordt voor één dag archeoloog en ga aan de slag met een metaaldetector!

Tijdens de Nationale Archeologiedagen wordt ook een Limes-paspoort gelanceerd waarmee scholieren de verborgen Romeinse rijksgrens, de Limes, in Zuid-Holland kunnen ontdekken. Daarmee kan een mooie prijs gewonnen worden. Ook wordt de laatste etappe van de routeapp Langs de Limes gepresenteerd.

De provincie Zuid-Holland is een rijk archeologisch gebied. Archeologie vertelt veel over onze geschiedenis. Samen met onze partners willen we erfgoed ontdekken, bewaren, beschermen en beschikbaar maken voor een zo groot mogelijk publiek.


Volg @zuid_holland op Twitter