Provincie met Kamerleden op werkbezoek Greenport West-Holland

Gepubliceerd op 8 februari 2018Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra en commissaris van de Koning Jaap Smit namen op 5 februari met een select gezelschap deel aan de Gezonde Bustour. Het gezelschap bestond onder meer uit enkele Tweede Kamerleden, de burgemeesters van Westland en Lansingerland, wethouders, ondernemers en brancheverenigingen. Het doel van de tour was de landelijke politiek te informeren over de kracht van de Greenport.

Een gezonde toekomst voor iedereen

Wie gezond wil leven, kan niet om Nederland heen. Greenport West-Holland speelt daarin een hoofdrol, met topbedrijven op het gebied van veredeling, productie, gewasbescherming en stadslandbouw.

De Gezonde Bustour startte bij veredelingsbedrijf Rijk Zwaan in De Lier. Rijk Zwaan is een van de internationale topspelers in de zaadveredeling. Dat komt vooral door de nadruk op innovatie. “We investeren 30% van onze omzet in R&D” (Research and Development), vertelde Anneke van de Kamp, Group Manager Communication & Public Affairs. “Onze missie is: een gezonde toekomst voor iedereen.” Bij Koppert Cress in Monster vroeg ondernemer Rob Baan steun voor zijn ambitie: Nederland als gezondste delta ter wereld. Baan vroeg steun voor een hervorming van de gezondheidszorg. “80% van de zorgkosten in Nederland zijn lifestyle-gebonden. Gezonde voeding is de sleutel. Maar artsen worden niet opgeleid in gezondheid: ze studeren Medicijnen.”

De hoogste stadskas ter wereld

Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs was de derde stop. Hier vertelde Evert Hamblok, Corporate Manager Regulatory Affairs, onder meer hoe de complexe Europese regelgeving de marktontwikkeling van gezonde gewasbescherming frustreert. Hierdoor is de strijd met chemische gewasbescherming in Europa moeilijker dan in bijvoorbeeld Amerika. De laatste stop was The New Farm in Den Haag. Deze voormalige Philipsfabriek herbergt onder meer een oesterzwammenkwekerij (HaagseZwam) en binnenkort een insectenkwekerij.

Meer samenwerken

Deelnemers aan de Gezonde Bustour waren zeer onder de indruk van de Greenport-bedrijven. Zo reageerde Kamerlid Maurits von Martels van het CDA met: “De prestaties van de Nederlandse (glas)tuinbouw zijn ongekend". Arne Weverling, Kamerlid voor de VVD met de tuinbouw als thuisbasis, riep ondernemers, overheden en brancheverenigingen op om nóg meer samen te werken aan een gezamenlijke lobby, zodat gezonde producten uit de Greenport de levens van nóg meer mensen kunnen verbeteren.

Greenport West-Holland

Greenport West-Holland is het regionale samenwerkingsverband tussen overheid, bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen. Samen werken zij aan een vitale en duurzame toekomst voor het regionale tuinbouwcluster en aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, onder meer op het gebied van voeding en gezondheid.


Gezonde-Bustour-36b-laag

Urban Farmers

Gezonde Bustour

Foto van Arne Weverling, Tweede Kamerlid

Volg @zuid_holland op Twitter