Tentoonstelling Ontstaan van Holland in het provinciehuis

Gepubliceerd op 14 februari 2018Nu in het provinciehuis de tentoonstelling Ontstaan van Holland. Ontdek archeologische vondsten uit de periode 1000-1500.

Nieuwsgierig geworden? Van 15 februari tot en met 28 maart is van maandag tot en met vrijdag de rondreizende tentoonstelling ‘Ontstaan van Holland’ gratis te zien in het Provinciehuis in Den Haag, Zuid-Hollandplein 1. Ontdek hoe het graafschap Holland is ontstaan en is gegroeid tussen 1000 en 1500. Laat je door verschillende graven en een gravin van Holland meevoeren in belangrijke thema’s uit dit graafschap, zoals religie, geweld en steden. Bekijk de daarbij behorende archeologische vondsten, die onder meer afkomstig zijn uit het Provinciaal Archeologisch Depot voor bodemvondsten.

Haagse Jantje

Deze Haagse editie van de tentoonstelling vertelt ook het verhaal van Graaf Jan I, ook wel bekend als Haagse Jantje. Wie kent niet het liedje ‘In den Haag daar woont een graaf, en zijn zoon heet Jantje!’? Leer meer over dit historisch icoon en hoe hij als speelbal werd gebruikt van enkele edelen. Ontdek ook meer over een bijzondere archeologische vondst: de middeleeuwse 'Stoel van Overschie'. De provincie laat deze stoel nu onderzoeken en restaureren.

Deze tentoonstelling is door de gemeenten Vlaardingen en Den Haag en in samenwerking met bureau TGV ontwikkeld en mogelijk gemaakt door middel van de Subsidieregeling publieksbereik archeologie Zuid-Holland. De tentoonstelling trekt langs verschillende steden in Noord- en Zuid-Holland en wordt in elke stad aangevuld met het lokale verhaal.

Doe mee!

De provincie Zuid-Holland beschermt haar historisch en archeologisch erfgoed en brengt samen met gemeenten, (historische) verenigingen en haar inwoners, het verhaal over het Ontstaan van Holland tot leven! We weten al veel maar missen ook nog veel kennis over deze historisch belangrijke periode. Help ons door onderzoek te doen, je kennis te delen of kom kijken bij de verschillende activiteiten die georganiseerd worden. Kijk op www.zuid-holland.nl/ontstaanvanholland.


Volg @zuid_holland op Twitter