Herindelingen Zuid-Hollandse gemeenten definitief

Gepubliceerd op 11 juli 2018De Eerste Kamer heeft  ingestemd met de 4 voorgenomen samenvoegingen in Zuid-Holland. De nieuwe gemeenten zullen 1 januari 2019 van start gaan. Op 21 november 2018 kunnen de inwoners stemmen voor een nieuw gemeentebestuur.

Dinsdag 10 juli heeft de Eerste Kamer ingestemd met de vier voorgenomen samenvoegingen in Zuid-Holland. De herindelingen tussen Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen  (Hoeksche Waard), Giessenlanden en Molenwaard (Molenlanden), Noordwijk en Noordwijkerhout (Noordwijk) en ten slotte Leerdam, Vianen en Zederik (Vijfheerenlanden) zijn hiermee definitief. De nieuwe gemeenten zullen 1 januari 2019 van start gaan. Op 21 november 2018 kunnen de inwoners stemmen voor een nieuw gemeentebestuur.

“Het besluit van de Eerste Kamer maakt de betreffende herindelingen definitief en geeft de betrokken gemeenten duidelijkheid en zekerheid. Hierdoor kunnen de gemeenten voortvarend verder met de getroffen voorbereidingen op de samenvoeging. De provincie blijft betrokken en staat klaar om de gemeenten te ondersteunen in dit traject”, aldus gedeputeerde Jeannette Baljeu.

Robuuste en duurzame gemeenten

Met deze herindelingen worden er robuuste en duurzame gemeenten gevormd, die goed zijn toegerust om de huidige en toekomstige opgaven en taken uit te voeren. Ook zijn de randvoorwaarden aanwezig om de bestaande en toekomstige opgaven aan te kunnen. Een bijzonder geval is de gemeente Vijfheerenlanden die ontstaat door de fusie van de Zuid-Hollandse gemeenten Leerdam en Zederik met de Utrechtse gemeente Vianen. De fusiegemeente wordt onderdeel van de provincie Utrecht. De provincie Zuid-Holland blijft betrokken in dit proces en zal zich blijven inzetten voor een goede toekomst van de Alblasserwaard.


Volg @zuid_holland op Twitter