Meer samenwerking Zuid-Hollandse en Vlaamse maakindustrie

Gepubliceerd op 3 april 2019Het Zuid-Hollandse programma SMITZH en het Vlaamse Flanders Make gaan de komende 3 jaar samenwerken om de maakindustrie in beide regio’s slimmer te maken. Ze zullen vooral inzetten op kennisuitwisseling op het gebied van automatiseren en robotiseren van productieprocessen.

Rinke Zonneveld, directeur van InnovationQuarter, en Dirk Torfs, CEO van Flanders Make, tekenden hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. Zij maakten de afspraken tijdens de Hannover Messe, de grootste vakbeurs ter wereld voor industriële technologie, in aanwezigheid van Zuid-Hollandse gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Economie) en vertegenwoordigers van de Vlaamse overheid. Voor beide regio’s is de maakindustrie een belangrijke motor van de economie. Om de sector concurrerend en duurzaam door te laten groeien, is het van belang dat meer bedrijven slimmer gaan produceren.

Over landgrenzen heen

De samenwerking tussen de regio’s moet daarbij gaan helpen. In de overeenkomst staan mogelijke samenwerkingsvormen benoemd zoals het gezamenlijk aanvragen van (EU-)gefinancierde onderzoeksprojecten zoals INTERREG en het organiseren van gezamenlijke evenementen. Doel is om zoveel mogelijk kennis en ervaringen te delen, best practices uit te wisselen en beide netwerken te verbinden. Flanders Make en InnovationQuarter werken al samen in het Vanguard-initiatief voor groei door middel van slimme specialisatie.

De provincie, die onlangs €5,2 miljoen beschikbaar stelde voor SMITZH, zie nieuwsbericht €5,2 miljoen voor Smart Manufacturing in Zuid-Holland, onderschrijft de doelen van de samenwerking. Gedeputeerde Bom-Lemstra: “Zowel in Zuid-Holland als in Vlaanderen werken bedrijven aan innovatie van hun productieprocessen. Dat is uiteraard van belang voor die bedrijven, maar ook voor onze regionale economieën. In onze provincie zoeken bedrijven daarbij al volop de samenwerking op. Mooi dat we met deze ondertekening over landsgrenzen heen gaan samenwerken. Dat biedt voor beiden nieuwe kansen."


Volg @zuid_holland op Twitter