Opening spectaculair vogelobservatorium Tij brengt deltanatuur Haringvliet dichtbij

Gepubliceerd op 18 april 2019Het Haringvliet is vanaf vandaag een icoon rijker. Het nieuwe vogelobservatorium biedt een prachtig uitzicht op het weidse Haringvliet en haar vogelrijkdom. Het originele en duurzame ontwerp is in de vorm van een ei van de grote stern gebouwd. Uitgangspunt was een plek te creëren waar mensen de deltanatuur van het Haringvliet op bijzondere wijze kunnen beleven.

Toepasselijke openingshandeling

Met een toepasselijke openingshandeling in aanloop naar het Paasweekend en een knipoog naar de vorm van het ontwerp, werd vandaag de naam van het vogelobservatorium aan het Haringvliet bekend gemaakt. Op basis van een namenwedstrijd selecteerde een vakjury de naam Tij. De naam Tij verwijst naar de periodieke wisseling van de waterstand met eb en vloed, dat wat deltanatuur zo uniek maakt.

Spectaculair vogelobservatorium

Het vogelobservatorium Tij is gelegen aan de rand van het natuurgebied Scheelhoek in Stellendam. Het is een bijzonder en duurzaam ontwerp van RAU Architecten in samenwerking met Ro&Ad Architecten.

Het biedt een fantastisch uitzicht op de deltanatuur van het Haringvliet en haar vogelrijkdom. Er broedt onder andere een kolonie van duizenden grote sternen op de eilandjes voor de kust van Scheelhoek.

Een blijvende samenwerking voor het Haringvliet

Het vogelobservatorium Tij is één van de iconen van het Droomfondsproject Haringvliet. Sinds begin 2015 slaan 6 natuurorganisaties met steun van de Nationale Postcode Loterij en een groeiend aantal partners in de regio de handen ineen voor het Haringvliet: ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds.  Aanleiding is het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen waarmee er weer een verbinding ontstaat tussen zee en rivier.

Met de opening van het vogelobservatorium ronden de natuurorganisaties de activiteiten van het Droomfondsproject Haringvliet af. De samenwerkende natuurorganisaties blijven ook na de droomfondsperiode de krachten bundelen voor een dynamische delta.

Landschapstafel Haringvliet

De realisatie van het vogelobservatorium is mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, via de investeringen die de provincie doet binnen het verband van de landschapstafel Haringvliet. Naast de provincie zijn daarin vertegenwoordigd onder andere regiopartners als de gemeenten van Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard en de samenwerkende natuurorganisaties binnen het Droomfondsproject Haringvliet. Gezamenlijk investeren zij in het Haringvliet om de regio te versterken en tot een trekpleister te maken voor mens, plant en dier.


Openingshandeling Vogelobservatorium

Openingshandeling van het vogelobservatorium door Fred Wouters (directeur Vogelbescherming NL), Marc van den Tweel (directeur Natuurmonumenten), Dorine Manson (managing director Nationale Postcode Loterij) en Linda Böcker (Bureauhoofd Water en Groen provincie Zuid-Holland). Fotograaf: Rob Doolaard.

Vogelobservatorium_Merijn-Koelink

Foto van bovenaf van het nieuwe vogelobservatorium. Fotograaf: Merijn Koelink

Volg @zuid_holland op Twitter