Besluit over extra steun voor het openbaar vervoer

Gepubliceerd op 9 april 2021


Gedeputeerde Floor Vermeulen van verkeer en vervoer is opgelucht over de extra financiële steun van het kabinet voor de rest van dit jaar voor het openbaar vervoer. Ook is hij tevreden over de goede afspraken die zijn gemaakt met staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat met betrekking tot de financiering voor de toekomst. Vermeulen onderhandelde namens de provincies over dit extra steunpakket.

Sinds corona maken veel minder mensen gebruik van het openbaar vervoer, ook in Zuid-Holland. Het gevolg is dat vervoerders fors verlies lijden. Het kabinet trok vorig jaar al 1,5 miljard euro uit om een groot deel van de teruggelopen inkomsten te compenseren. Voor dit jaar kwam er nog eens 740 miljoen euro bij, maar dat was slechts bedoeld voor de eerste 6 maanden tot juli 2021. Nu is de regeling verlengd tot eind dit jaar.

Geen noodscenario

De provincie Zuid-Holland is opdrachtgever van openbaar vervoer in de gebieden Zuid-Holland Noord, Drechtsteden, Molenlanden, Gorinchem, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Net als veel andere provincies en vervoerregio’s bereidde Zuid-Holland een plan voor als extra financiering van het rijk voor de rest van het jaar uit zou blijven.

“Met de toezegging van de staatssecretaris hoeven extra harde ingrepen niet gedaan te worden”, reageert Vermeulen opgelucht. “Heel fijn dat er duidelijkheid is over de financiering van het openbaar vervoer voor de rest van het jaar. We willen goede bereikbaarheid voor de toekomst garanderen. Daarbij is goed openbaar vervoer een belangrijke pijler.”

Het verloop van de coronacrisis is lastig te voorspellen. Uit onderzoek blijkt dat het na de pandemie nog een tijd duurt voordat er weer net zoveel mensen in de trein of bus stappen als voor de crisis. Daarom gaan kabinet, provincies, steden en vervoerders de komende maanden onderzoeken wat er volgend jaar nodig is om het openbaar vervoer te steunen.