In de frontlinie van de GGD

Gepubliceerd op 9 april 2021


Met vaccinaties, sneltesten en mogelijke versoepelingen gaat Nederland langzaam en behoedzaam van het slot. Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, bracht vrijdag 9 april een bezoek aan de Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg (RDOG) Hollands Midden, waar de GGD deel van uitmaakt. “Ik heb veel bewondering en waardering voor de mensen die nu al ruim een jaar in de frontlinie aan het werk zijn in het belang van onze gezondheid.”

Smit sprak uitgebreid met medewerkers, artsen en managers over hun werk tijdens de coronacrisis, over hun uitdagingen, de impact van de pandemie en over de toekomst. “Iedereen is bekend met het werk van de GGD als een van de steunpilaren van ons gezondheidsstelsel. Door corona werd plotseling een nog veel groter beroep gedaan op de GGD zoals op grote schaal testen en vaccineren en bron- en contactonderzoek. Dankzij de tomeloze inzet en flexibiliteit van alle medewerkers van de GGD lukt het om deze crisis te bedwingen.”

De RDOG en de GGD hebben veel extra krachten moeten aantrekken om al het werk snel en zorgvuldig gedaan te krijgen. “De afgelopen maanden is onze organisatie gegroeid van 1000 naar 1700 medewerkers. Een enorme verandering die veel flexibiliteit vraagt. Het mooie is dat we elkaar meer dan ooit weten te vinden. We hebben een gezamenlijke missie: deze crisis het hoofd te bieden. Dat hopen we ook vast te houden na corona", aldus Dennis Christmas, directeur RDOG Hollands Midden.

Het bezoek eindigde met een rondleiding over de vaccinatielocatie aan de Haagse Schouwweg in Leiden.