Europees netwerk bezoekt Zuid-Hollandse innovatieve land- en tuinbouwsector
Meer dan 60 partners van NEFERTITI, een Europees netwerk voor land- en tuinbouw, zijn van 5 tot en met 7 april afgereisd naar Zuid-Holland. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Europese samenwerkingsverband hebben de partners kennisgemaakt met de Zuid-Hollandse innovatieve land- en tuinbouwsector.
Op excursie bij ondernemers in land- en tuinbouw
Het bezoek bestond uit 3 excursies waarbij Zuid-Hollandse ondernemers en overheden de land- en tuinbouw op de kaart hebben gezet. We hebben tijdens deze excursies kennis gedeeld over de manier waarop we hier zijn georganiseerd. Zo stond er een excursie op het programma naar het World Horti Center en Maarel Orchids in het glastuinbouwcluster Greenport West-Holland. Een andere excursie ging naar het biologische akkerbouwbedrijf BI-JOVIRA in Ooltgensplaat, waar wordt gewerkt aan innovatieve strokenteelt. De derde excursie ging naar veehouderij De Vries in Stolwijk. Deze veehouderij staat op natte veengrond. Daar worden 130 koeien gehouden, waarbij mineralenbeheer en integratie van de natuur belangrijke uitdagingen zijn.
Samenwerken binnen het netwerk
Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst hebben de partners ook de behaalde resultaten van de diverse werkgroepen met elkaar besproken, de toekomstige agenda opgesteld en kennis gedeeld. En ze zijn in gesprek gegaan over het duurzaam blijven inzetten van het NEFERTITI netwerk binnen Europa en het blijven organiseren van een gezamenlijke lobby richting de Europese Commissie. Dit is belangrijk omdat kansen, mogelijkheden en problemen regio’s en landsgrenzen overstijgen. Door gezamenlijk op te trekken rondom onderwerpen als circulaire economie, watermanagement, biodiversiteit, technologische ontwikkelingen en beperking van gewasbeschermingsmiddelen komen we gezamenlijk tot een sterker en breder gedragen verhaal voor de Europese Commissie.
Onderzoek naar besturen land- en tuinbouw
Het doel van het netwerk NEFERTITI is het delen van kennis en het onderhouden en uitbreiden van demonstratieplekken. Binnen het netwerk coördineert de provincie het werkpakket ‘politieke dialoog en duurzaamheid van het netwerk’. In het kader daarvan hebben we begin 2022 een onderzoek opgeleverd over de manier waarop de land- en tuinbouw worden bestuurd door NEFERTITI partners en in 20 EU-landen. Dat onderzoek gaat ook in op de visie van deze landen als het gaat om publieke en private demonstratieboerderijen.
Nederlandse manier van besturen uniek
Wat opviel uit het onderzoek is dat Nederlandse tuinders, boeren, kennisinstellingen en overheden samenwerken op een gezamenlijke locatie, zoals een campus of fieldlab. In andere landen werken de boeren en tuinders vaak alleen op hun eigen terrein met anderen samen. De Europese Commissie is hierin geïnteresseerd en heeft gevraagd om voor alle landen uit te zoeken of zij daar ook werken of willen gaan werken met campussen en fieldlabs.