Nieuwe fietsstraat Delftweg in Rijswijk geopend

Gepubliceerd op 7 december 2018Mensen stimuleren om vaker de fiets te pakken, ook als ze naar hun werk gaan. Dat was voor de gemeente Rijswijk, de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag de belangrijkste reden om de Delftweg, als onderdeel van een regionale fietsroute tussen Delft, Rijswijk, Den Haag en Voorburg, te veranderen in een fietsstraat. Vrijdag 7 december is deze fietsstraat feestelijk geopend.

Bereikbaarheid

Rijswijk en de regio willen goed bereikbaar blijven en daarom mensen een alternatief voor de auto bieden. Goede fietspaden waarop fietsers snel en veilig hun bestemming kunnen bereiken zijn daarvoor een voorwaarde. Ook de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben het stimuleren van fietsgebruik hoog in het vaandel staan.

Beide organisaties investeren daarom in de aanleg van regionale fietsroutes, zoals de route langs de Vliet die Delft, Rijswijk, Den Haag en Voorburg met elkaar verbindt. Fietsen is niet alleen goed voor de bereikbaarheid van de regio, maar ook voor het milieu en de gezondheid van de fietser.

Werkzaamheden

De officiële start van de herinrichting van de Delftweg was op 14 maart dit jaar. Sindsdien is hard gewerkt om de fietsstraat, waar de auto te gast is en fietsers de ruimte hebben, nog dit jaar klaar te krijgen. De aannemer heeft op het wegdek tijdelijke belijning aangebracht, de definitieve rode coating komt in het voorjaar. De weersomstandigheden zijn daarvoor op dit moment helaas niet geschikt. De kosten voor de werkzaamheden zijn gedragen door het Rijk, de provincie Zuid-Holland, de MRDH en gemeente Rijswijk.

Verbeteringen

In de oude situatie was het fietspad te smal om de groeiende stroom fietsers te verwerken. Vooral de elektrische fiets is aan een opmars bezig en de ruime fietsstraat geeft nu genoeg ruimte voor de twee verschillende groepen fietsers (elektrisch en traditioneel). Door klinkers te vervangen door asfalt is ook het comfort voor fietsers verbeterd.

Voetgangers hebben een trottoir van anderhalve meter breed langs de hele Delftweg gekregen. Ook is de situatie voor auto’s verbeterd. Enkele oversteken over de trambaan zijn veiliger geworden: auto’s die vanaf bijvoorbeeld een bedrijf de Delftweg wilden opdraaien, moesten op de trambaan wachten tot ze de weg konden oprijden. Nu is er meer ruimte en kunnen auto’s voorbij de trambaan wachten.

Officiële opening

Op vrijdag 7 december verrichtten de wethouders Björn Lugthart en Armand van de Laar samen met Floor Vermeulen (gedeputeerde provincie Zuid-Holland) en Peter Meij (bestuurder Metropoolregio Rotterdam Den Haag) de officiële opening van de vernieuwde Delftweg.


Volg @zuid_holland op Twitter