Meer dan 300 foto’s van WO2 in Zuid-Holland

Gepubliceerd op 19 december 2019De zoektocht naar indrukwekkende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog heeft meer dan 300 ingezonden foto’s opgeleverd. Deze foto’s zijn 19 december teruggebracht naar een selectie van 50. In januari wordt de top 25 samengesteld in alle provincies, samen met jou! Uiteindelijk komen we samen tot ‘WO2 in 100 foto’s’ voor heel Nederland, die in de Tweede Kamer wordt tentoongesteld. Help je ook mee met de selectie?

Voorselectie

In totaal hebben we meer dan 300 foto’s mogen ontvangen voor 'WO2 in 100 foto’s'. Foto’s van het dagelijkse leven tot aan foto’s van de militaire strijd. Mensen deelden hun verhaal met ons, ook Anneleen Beek: De foto is altijd het symbool van hoop geweest voor mijn vader. Hoop op de nieuwe generatie. We waren alles kwijt en ons huis was verwoest en deze foto zei voor hem: alles is kapot, maar wij niet”.

De foto’s konden worden ingestuurd tot en met 18 december. Op 19 december hebben wij met vertegenwoordigers van onder andere NIOD, Oranjehotel, Rijnmond, verzetsmuseum Gouda, Erfgoedhuis en 3 ambassadeurs van 75 jaar vrijheid, de meer dan 300 foto’s teruggebracht tot een selectie van 50 die de Tweede Wereldoorlog voor onze provincie representeert.

Welke foto spreekt jou aan?

Kies tijdens de bijeenkomst in het Oranjehotel op 20 januari de foto's die jou het meest aanspreken. Op deze manier brengen we de 50 foto’s terug naar 25. Meld je snel aan, want we hebben maar beperkt plek. Kun je er niet bij zijn? Breng dan je stem online uit via de stemtool. Dit kan tot maandag.

De 25 gekozen foto’s worden samengebracht met de selecties in de andere provincies. En dan kun je opnieuw de foto(‘s) kiezen waarvan jij vindt dat het ‘WO2 in 100 foto’s’ weergeeft!

Tentoonstelling

'WO2 in 100 foto’s' wordt tentoongesteld op 30 maart 2020 in de Tweede Kamer.

Tijdens de maand van de Vrijheid, april 2020, is de Zuid-Hollandse fotoselectie te zien via pop-up tentoonstellingen door heel Zuid-Holland. De locaties worden nog bekend gemaakt.

Herdenken, vieren en koesteren

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat we zijn bevrijd van de Tweede Wereldoorlog. En onze vrijheid willen we blijven herdenken, vieren en koesteren.

Omdat er steeds minder mensen zijn die ‘het na kunnen vertellen’, gingen we samen met het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust, en Genocidestudies) en de andere provincies op zoek naar 'WO2 in 100 foto’s'.


Foto van Anneleen Beek: “De foto is altijd het symbool van hoop geweest voor mijn vader. Hoop op de nieuwe generatie. We waren alles kwijt en ons huis was verwoest en deze foto zei voor hem: alles is kapot, maar wij niet”.