Boerderij ‘t Geertje gaat voor natuurinclusief boeren in Noord-Aa

Gepubliceerd op 20 december 2019Biologische boerderij ‘t Geertje is de nieuwe eigenaar en beheerder van natuurgebied Noord-Aa in Zoeterwoude. De koopoverkeenkomst met de provincie is op 20 december getekend. De nieuwe eigenaren gaan ervoor om de natuur in het gebied te beschermen en willen dat bezoekers er optimaal van kunnen genieten.

Genieten van een mooi stuk natuur midden in Randstad

Willeke van Rijn, dochter van de kersverse eigenaar Wim van Rijn: “Wij zijn er onwijs blij mee. De grond is nauw verbonden met de boerderij ’t Geertje. Het is een heel mooi stuk natuur midden in de Randstad waar kinderen en volwassenen van kunnen genieten. Zo kun je bijvoorbeeld zelf voedsel komen plukken, een duik in natuurwater nemen of met educatieve kaarten ontdekken wat er allemaal tussen het gras groeit. Daar hebben we de afgelopen jaren al veel in geïnvesteerd. Wij vinden dat belangrijk en super leuk om te doen. Dat de grond nu in ons eigendom komt verhoogt het plezier alleen maar.”

Balans natuur en recreatie

Noord-Aa is door de provincie Zuid-Holland in de jaren 60 aangelegd als natuur- en recreatiegebied. Het gebied is 6 hectare groot en maakt deel uit van het Natuurnetwerk Nederland.

Het gaat om een heel divers gebied op de overgang tussen het water en de ruim 3 meter dieper gelegen polder. Diverse vogelsoorten komen hier voor, zoals de kleine karekiet en de groene specht. In de poelen zitten veel kikkers en salamanders en in de kruidenrijke graslanden staan allerlei soorten bloemen. Ook is het een populair gebied om in te wandelen. Om natuur en recreatie goed in balans te houden, is gericht beheer noodzakelijk. De provincie laat daarom het beheer van Noord-Aa graag over aan ervaren partijen die ook het juiste materieel en personeel hebben om het gebied duurzaam te beheren.

Meest geschikte koper

De aangrenzende boerderij ‘t Geertje werd na een openbare verkoopprocedure door de provincie geselecteerd als meest geschikte koper voor Noord-Aa. De commissie die de beoordeling uitvoerde, waardeerde de brede visie, met een duidelijke eigen kijk op het gebied. Bij de verkoop zijn voorwaarden opgenomen voor de blijvende instandhouding van het natuurgebied. De provincie ziet toe op de naleving van de voorwaarden en op de bereikte resultaten voor de natuur.


Het avonturenpad voor kinderen bij boerderij ‘t Geertje.