Fietstunnel Waterloopje in Katwijk geopend

Gepubliceerd op 16 december 2020


De tunnel is één van de infrastructurele maatregelen op de R-net buscorridor Leiden Centraal – Katwijk – Noordwijk en is gefinancierd door de provincie Zuid-Holland.

Op woensdag 16 december opende wethouder Rien Nagtegaal (gemeente Katwijk), samen met op digitale afstand aanwezige gedeputeerde Floor Vermeulen, de fiets- en voetgangerstunnel Waterloopje 2020. De tunnel is de nieuwe veilige oversteek voor langzaam verkeer bij de Zeeweg-Oost tussen de wijken Koestal en Cleijn Duin, waarin onder andere 2 basisscholen liggen. Ook zorgt de tunnel voor een betere doorstroming van het verkeer – waaronder de toekomstige R-net bussen – op dit deel van de Zeeweg.

Blijven investeren in goed OV

De tunnel bij het Waterloopje is één van de infrastructurele maatregelen op de R-net buscorridor Leiden Centraal – Katwijk – Noordwijk, en is gefinancierd door provincie Zuid-Holland. Naast de fietstunnel zijn er R-net bushaltes aangelegd en is de Koningin Julianalaan ingericht met een aparte busstrook. Gedeputeerde Floor Vermeulen: "We moeten voor de toekomst blijven investeren in ons openbaar vervoer. Corona gaat weer voorbij en de files komen weer terug, en juist dan is goed openbaar vervoer hard nodig. Ik ben er trots op dat we met R-net een impuls kunnen geven aan de bereikbaarheid van Katwijk en de regio. Deze R-net buslijn is een belangrijke verbinding in het randstad brede R-net. Straks kunnen ook bewoners uit de nieuw te bouwen woonwijk op het voormalig vliegveld Valkenburg gebruik maken van een snelle, betrouwbare en frequente buslijn." De dienstregeling van R-net start in het tweede kwartaal volgend jaar, wanneer ook de Koningin Julianabrug weer open gaat.

Veiligere doorsteek

De nieuwe fietstunnel zorgt ervoor dat gemotoriseerd verkeer - waaronder de R-net bussen - op de Zeeweg beter door kan stromen omdat de drukke gelijkvloerse fiets- en voetgangersoversteek met verkeerslichten bij het Waterloopje is verdwenen.Wethouder Rien Nagtegaal: "Fijn om de tunnel in gebruik te nemen. Het bouwterrein van de afgelopen maanden wordt nu weer een mooi stukje Katwijk. De tunnel is een veel veiligere oversteek op deze plek voor fietsers en voetgangers, die vaak kwetsbare verkeersdeelnemers zijn."

De Sjaloomschool en de Ds. Voetiusschool aan weerskanten van de Zeeweg evenals de meeste bewoners in de beide wijken zijn blij met de fietstunnel. Jaimie Prigge, directeur van de Sjaloomschool: "Met de nieuwe tunnel zien we dat onze leerlingen en hun ouders, wanneer dit weer mag, nog veiliger naar school kunnen komen. De Sjaloomschool staat voor veilig, toegankelijk en innovatief onderwijs. Net als de weg er naar toe."

Afronding

Met de oplevering van de tunnel is het werk van aannemer Strukton nog niet helemaal klaar. Begin volgend jaar wordt de Ventweg langs de Zeeweg-Oost opnieuw bestraat. Ook wordt de parkachtige groene inrichting van het gebied nog afgemaakt. In het voorjaar worden de struiken geplant en de bloemrijke bermen ingezaaid. De nieuwe bomen zijn inmiddels geplant.

Op www.katwijk.nl/onderweg kunt u de video van de opening van de tunnel bekijken.

Snel van A naar B

Als provincie vinden we het belangrijk dat iedereen snel, veilig en duurzaam van A naar B kan reizen. Daarom investeren we in alle vormen van vervoer, waaronder openbaar vervoer. Het nog beter bereikbaar maken van Zuid-Holland is één van onze belangrijkste taken.