Zuid-Holland versterkt fieldlabs: €2 miljoen voor testen innovaties Energie & Klimaat

Gepubliceerd op 9 december 2020


De provincie Zuid-Holland investeert €2 miljoen in het vervolg van het Innovatieprogramma Energie en Klimaat, dat uitgevoerd wordt door InnovationQuarter.

Zuid-Holland biedt veel mogelijkheden om duurzame oplossingen in de praktijk te testen. Het programma Energie en Klimaat versterkt dat aanbod: aan de ene kant door ondernemers te ondersteunen bij het testen van innovatieve en duurzame innovaties, aan de andere kant door de positionering van de Zuid-Hollandse ‘Fieldlabs’ te verbeteren.

Focus op 4 thema’s

Met haar grote steden, economische mainports en industrie staat de regio voor grote uitdagingen: hoe kunnen we straks duurzaam in de grote energievraag voorzien, welke infrastructuur is nodig, hoe gaan we alle bestaande wijken duurzaam verwarmen, hoe beperken we de CO2 uitstoot van de industrie? Daarom ondersteunt het innovatieprogramma de komende periode toepassingsstudies en tests op deze vier gebieden: verduurzaming van de gebouwde omgeving, grootschalige opwek en opslag van duurzame energie, elektrificatie van de industrie, circulaire grondstoffen in de industrie.

Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde Economie en Innovatie: “Onze provincie heeft toonaangevende kennisinstellingen en innovatieve bedrijven. Zij werken samen aan maatschappelijke oplossingen, onder meer in een uniek netwerk van fieldlabs waar innovaties direct getest kunnen worden. Het innovatieprogramma Energie en Klimaat heeft daar de afgelopen 2 jaar veel aan bijgedragen, met steun van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Wij nemen nu het stokje over om de ontwikkeling van testfaciliteiten voor Nederland én Europa verder te versnellen.”

Berend Potjer, gedeputeerde Energie: “Ik vind het inspirerend om te zien hoe snel de ontwikkelingen in de energietransitie nu gaan. We maken grote stappen en komen nieuwe uitdagingen tegen, zoals de opslag van duurzame energie om verschillen in vraag en aanbod te overbruggen. De uitdagingen in onze energie-intensieve provincie zijn groot, maar de expertise en kennis om deze aan te pakken ook! Dankzij het innovatieprogramma Energie en Klimaat kunnen onze creatieve geesten en innovatieve bedrijven aan de slag in levensechte testlocaties en hun oplossingen vervolgens toepassen in de praktijk.”

Voorwaarden

Het Innovatieprogramma Energie & Klimaat is een initiatief van de provincie Zuid-Holland, de MRDH regio, TNO en InnovationQuarter. Het innovatieprogramma steunt MKB-bedrijven, fieldlabs en partners bij toepassingsstudies, fieldlab-tests en praktijktests. Op de programmasite staat meer informatie over de voorwaarden.