De werkzaamheden aan de Grote Kruising in Krimpen aan den IJssel zijn zo goed als afgerond. Vanwege verzakkingen was het hard nodig dit aan te pakken. In de nieuwe situatie kan het verkeer veel beter doorstromen. Ook zijn de fietspaden verbeterd, De kruising maakt deel uit van de Algeracorridor.
De Grote Kruising heeft regionale impact. Daarom hebben de gemeente Krimpen aan den IJssel, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat samengewerkt aan een langetermijnaanpak in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport, de MIRT.
De provincie heeft financieel bijgedragen aan de verbetering. Met die bijdrage zijn nieuwe bushaltes aangelegd langs de N210, is het fietspad verlegd en verbeterd en is er een betere doorstroming van het autoverkeer bewerkstelligd. Ook zijn er geluidsschermen geplaatst.
Veilig en comfortabel fietsen
De fietspaden bij de Grote Kruising zijn onderdeel van de doorfietsroute van Krimpenerwaard naar Rotterdam. Op een doorfietsroute moet je veilig en comfortabel kunnen fietsen. Dat zie je terug in bijvoorbeeld de aansluiting van het fietspad na de kruising van de Industrieweg: die is nu veel vloeiender. De afslag voor autoverkeer naar het Wilhelminaplein is vervallen, zodat fietsers nu rechtdoor kunnen rijden. Dat is voor veiligheid en comfort een enorme winst. Ook zijn de Rotterdamseweg, de Oude Tiendweg/Lekdijk en Treviso/Verbindingsweg ingericht als fietsstraat. Zo ontstaat een lange fietsstraat richting de Krimpenerwaard. Dat auto’s hier ‘te gast’ zijn is duidelijk te zien aan de geasfalteerde rode fietsloper.
Naast infrastructuur, ook gedrag
Het aantal inwoners van Zuid-Holland blijft groeien. Om ervoor te zorgen dat de provincie ook in de toekomst bereikbaar en leefbaar blijft, moet naast de infrastructuur ook het gebruik ervan verbeteren. En juist bij grote werkzaamheden, als de situatie tijdelijk verandert en mensen andere keuzes moeten maken, is het een goed moment om daarover in gesprek te gaan.
Daarom is ook een gedragsaanpak gericht op bewoners, bezoekers, werknemers en logistieke bedrijven gestart, De bedoeling daarvan was om mensen te verleiden de spits te mijden en vaker te kiezen voor de fiets of het ov. Niet alleen de drukte neemt dan af, ook de uitstoot van CO2.