Veel gemeenten in het westen van Nederland hebben flink last van een zakkende veenbodem. Bodemdaling zorgt ervoor dat overheden vaker en tegen hoge kosten straten moeten ophogen. Als mogelijke oplossing is aan het Goudse Aschpotpad een proef met PlasticRoad officieel in gebruik genomen door wethouder Klijmij-Van der Laan en directeur Mobiliteit en Milieu Kenter van provincie Zuid-Holland.
Op het 700 meter lange Aschpotpad in Gouda zijn de klinkers vervangen door asfalt en, bij wijze van proef, op 100 meter door PlasticRoad. PlasticRoad werkt met gerecycled huishoudplastic als ophoogmateriaal en wegdek. Het werk is eind september begonnen en is nu klaar voor gebruik. De provincie draagt financieel bij aan deze proef, in de verwachting dat deze innovatie ook op andere plekken in Zuid-Holland inzetbaar is.
Oplossing voor bodemdaling
Een plastic wegdek is 3 tot 5 maal zo licht als asfalt. Als je minder gewicht op slappe bodem legt, dan drukt die minder snel in elkaar. De daling gaat minder snel en het fietspad gaat langer mee. Maar er is meer. Onder het plastic wegdek is ruimte om water af te voeren en als de weg ooit vervangen moet worden, is het hergebruikte plastic opnieuw te gebruiken.
Duurzame productie
Een bijkomend voordeel van PlasticRoad is dat het ook een duurzame oplossing is. Voor deze 100 meter PlasticRoad is 5500 kilo gerecycled plastic gebruikt. Dat is niet alleen circulair maar ook 75% minder grondstof dan nodig is voor de productie van asfalt. Aanleg en onderhoud kosten bovendien 70% minder tijd en 80% minder transport dan bij asfalt, wat de CO2-uitstoot flink vermindert.
Meer informatie
