Kwaliteitsverbetering voor 4 stations op spoorlijn Alphen-Gouda - Reageren

Gepubliceerd op 15 februari 2019Deze zomer gaat ProRail de stations tussen Alphen aan den Rijn en Gouda aanpakken, waaronder het vervangen van R-net meubilair. Daarvoor is aannemer Van Ooijen eind januari gecontracteerd. Sinds 2016 rijden R-net treinen op het traject Alphen - Gouda. Met de komst van de R-net-trein rijdt op werkdagen overdag (tot 19.00 uur) 4 keer per uur een trein tussen Alphen aan den Rijn en Gouda.

In 2017 en 2018 zijn er al flinke verbeteringen doorgevoerd op het traject Alphen - Gouda om reizigers meer comfort en reisgemak te bieden. Zo rijden er nieuwe FLIRT-treinen, is de frequentie verhoogd van 2 naar 4 treinen per uur per richting, zijn er 2 nieuwe stations verrezen (Boskoop Snijdelwijk en Waddinxveen Triangel en hebben de nieuwe stations een R-net look-and-feel gekregen.

In de zomer van 2019 pakt ProRail ook de bestaande stations op deze lijn aan. Alphen aan den Rijn, Boskoop, Waddinxveen Noord en Waddinxveen krijgen onder andere nieuw perronmeubilair, nieuwe verlichting en omroep en een R-net uitstraling. Ook wordt groot onderhoud uitgevoerd aan de perronconstructies en wordt de hoogte van de perrons aangepast voor een gelijkvloerse instap. De stations worden hierdoor voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen met een functiebeperking.

Op Waddinxveen Noord zorgt de gemeente bovendien voor een grondige herinrichting van het voorplein. Door de ontwerpen op elkaar af te stemmen ontstaat hier een veiliger en toegankelijker station met een duidelijke hoofdingang.

Kort maar krachtig

Van Ooijen zal in korte tijd op de 4 stations tegelijk aan het werk zijn. In een buitendienststelling in de zomer van 2019 voeren ze in 10 dagen het werk uit op de stations Alphen, Boskoop en Waddinxveen. Op station Waddinxveen Noord werken ze 24 dagen. In oktober 2019 is het werk klaar.

Combineren van maatregelen

Met de aanpak van de stations komen maatregelen van provincie Zuid-Holland, gemeente Waddinxveen en ProRail samen. De provincie investeert in perronmeubilair en R-net-uitstraling, gemeente Waddinxveen met gedeeltelijke subsidie van de provincie in de herinrichting van het voorplein van Waddinxveen Noord. ProRail neemt maatregelen om de stations toegankelijk te maken en te verduurzamen. Door de gecombineerde aanpak ontstaat er een beter ontwerp van de stations en de stationsomgeving en is er minder overlast voor de omgeving en voor reizigers tijdens de werkzaamheden.


Volg @zuid_holland op Twitter