Gedeputeerde Janssen bezoekt koplopers duurzame binnenvaart

Gepubliceerd op 15 februari 2019Taart voor de schippers van de Mon Desir, Els en Tom Bosman. In aanloop naar de midterm conference van het programma CLINSH (CLean INland SHipping) bracht gedeputeerde Rik Janssen een werkbezoek aan hun schip, dat vaart op de schonere brandstof GTL (Gas to Liquid).

De Mon Desir is 1 van de schepen waarop vanuit het Europese samenwerkingsprogramma CLINSH continu en realtime de uitstoot wordt gemeten. Op die manier willen de partners van CLINSH inzicht krijgen in welke technieken het meest geschikt zijn om de binnenvaartvloot te verduurzamen.

Voorbeelden van alternatieve technieken zijn katalysatoren, roetfilters, hybride aandrijfsystemen en nieuwe brandstoffen. De schippers van de Mon Desir maken deel uit van de monitoringgroep binnen CLINSH. Zij hebben geen aanpassingen aan hun motor doorgevoerd, maar varen op de schonere brandstof GTL (Gas to Liquid).

“Mensen zijn echt de kracht achter CLINSH”, stelt gedeputeerde Janssen, die ambassadeur is van het programma. “Het zijn de schippers die voorop lopen die voor ons de meetgegevens verzamelen. En het zijn ook weer koplopers die de leerervaringen straks in de praktijk kunnen brengen. Daarom vind ik het zo belangrijk om regelmatig te horen wat er speelt aan boord. Ik dank Els en Tom Bosman voor de hartelijke ontvangst en hun openhartigheid.”

Midterm conference

Op 13 maart vindt in Brussel de midterm conference van het programma plaats. Vertegenwoordigers van de binnenvaartsector, van de Europese en nationale overheden, financiers en verladers komen dan bijeen om de eerste resultaten van het programma met elkaar te bespreken en verdere stappen te zetten op weg naar verduurzaming van de binnenvaart.

Over CLINSH

CLINSH is een project waarin emissie-reducerende technologieën en alternatieve brandstoffen in de praktijk worden getest. De praktijktest geeft waardevolle informatie over de effectiviteit en operationele kosten. Het hoofddoel van CLINSH is om bij te dragen aan een betere luchtkwaliteit in stedelijke gebieden. Het CLINSH project is een samenwerking tussen 16 partners uit vier Europese landen, waaronder universiteiten, havenautoriteiten, lokale overheden en private bedrijven. CLINSH maakt gebruik van co-financiering van het Europese LIFE programma. Provincie Zuid-Holland is lead partner.


Volg @zuid_holland op Twitter