Nieuw eiland in het Haringvliet voor vogels en vissen

Gepubliceerd op 7 februari 2019Het Haringvliet is een nieuw eiland rijker, met de toepasselijke naam Bliek, wat ‘jonge haring’ betekent. Het nieuwe eiland is aangelegd om leefruimte te bieden voor vogels en vissen. Sinds de Haringvlietsluizen op 16 januari voor het eerst op een kier zijn gegaan, draagt het eiland bij aan de terugkeer van unieke natuur in de Nederlandse delta.

Het nieuwe eiland Bliek werd op 5 februari officieel in gebruik genomen door bestuurders verbonden aan het Droomfondsproject Haringvliet. Als openingshandeling werd het publiek gevraagd om in de vorm van een Bliek te gaan staan. Met een toost van Kirsten Schuijt, CEO Wereld Natuur Fonds, werd het eiland officieel als geopend verklaard. “Samen met de regio werken we als natuurorganisaties aan de droom van een dynamisch en veerkrachtig Haringvliet, met succes. Ik voel me trots dat ik vandaag met iedereen die Bliek mogelijk heeft gemaakt dit stukje nieuwe deltanatuur mag openen.”

Haringvlietsluizen op een kier

Voor het eerst sinds de permanente afsluiting in 1970 zijn de Haringvlietsluizen bij de Zuid-Hollandse eilanden op een kier gegaan. Hierdoor is er weer een verbinding tussen de rivieren Rijn en Maas en de Noordzee en dit is belangrijk voor trekvissen en vogels. De vissen komen met het zeewater mee naar binnen. Om de zoetwatervoorziening te waarborgen, gaan de sluizen dicht bij een lage rivierafvoer. Staatsbosbeheer en Hoekschewaards Landschap zorgen voor het beheer, zodanig dat vogels er kunnen broeden. Een speciale kijkhut, ontwikkeld door Vogelbescherming Nederland, biedt een bijzonder inkijkje in het leven op het eiland. Hierdoor is de ontwikkeling van de natuur op het eiland ook mee te beleven door de recreant.

Landschapstafel Haringvliet

De aanleg van het natuureiland is mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, via de investeringen die de provincie doet binnen het verband van de landschapstafel Haringvliet. Naast de provincie zijn daarin vertegenwoordigd onder andere regiopartners als de gemeenten van Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard en de samenwerkende natuurorganisaties binnen het Droomfondsproject Haringvliet. Gezamenlijk investeren zij in het Haringvliet om de regio te versterken en tot een trekpleister te maken voor mens, plant en dier.


Volg @zuid_holland op Twitter