Proef met zelfrijdende minibussen ESA ESTEC - Reageren

Gepubliceerd op 20 februari 2019De provincie Zuid-Holland start in 2019 samen met de gemeenten Noordwijk en Katwijk, ESA ESTEC, vervoerder Arriva, Future Mobility Network en Rebel Automated Shuttles, een proef met zelfrijdende minibussen (shuttles). De busjes zullen zowel op het terrein van ESA ESTEC in Noordwijk rijden (eerste fase) als op de openbare weg tussen bushalte Schorpioen en ESA ESTEC (tweede fase). De proef gaat 2 jaar duren.

De omgeving van ESA ESTEC is gunstig om leerervaringen op te doen met een nieuwe techniek. Dat komt doordat er eerst gereden kan worden op een afgesloten terrein en de wegen buiten het terrein – voor de vervolgfase – relatief overzichtelijk zijn. Daarnaast betreft het een omgeving waar nieuwe techniek makkelijk wordt omarmd.

Leren door te doen

De pilot hanteert een ‘leren door te doen’-benadering, waarbij de minibussen eerst worden getest in het Researchlab Automated Driving in Delft. Het betreft geen alledaags busvervoersysteem. Voorafgaand aan de proef zijn leervragen geformuleerd. Maken zelfrijdende shuttles het gebruik van openbaar vervoer aantrekkelijker? Bieden zij reizigers een makkelijke en snelle service? Kunnen we ervaring opdoen met zowel de techniek als de exploitatie van zelfrijdende shuttles? Wat is de potentie voor uitbreiding? De leerervaringen uit de pilot komen voor iedereen beschikbaar.

De samenwerkende organisaties ondertekenden dinsdag 19 februari 2019 een intentieverklaring om gemaakte afspraken te bekrachtigen.

Bereikbaarheid

De provincie wil met deze proef de bereikbaarheid van ESA ESTEC vergroten. Daarnaast wordt getest of dit ook op andere plaatsen in de provincie ingezet kan worden. De provincie spant zich in voor een betere bereikbaarheid via eigen en openbaar vervoer. Het project moet kennis opleveren op het gebied van zelfrijdende voertuigen. Daarnaast moet dit het openbaar vervoer efficiënter en aantrekkelijker maken.

Gedeputeerde Floor Vermeulen: "Wij denken dat zelfrijdende shuttles in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen in het vervoer van reizigers van en naar OV-knooppunten. Op die manier kunnen we op lange afstanden volstaan met directe verbindingen, zonder omrijden. Dat we dit bij ESA ESTEC doen laat zien dat we trots zijn op ons Spacecluster in Zuid-Holland".

Er zal in deze proef specifiek aandacht zijn voor het vervoer van mensen met een motorische of visuele beperking. Bij het inrichten van de voertuigen krijgt dit specifieke aandacht.


Volg @zuid_holland op Twitter