Veelbelovende jonge musici zijn cultuurambassadeurs voor Zuid-Holland

Gepubliceerd op 18 februari 2020Dit jaar viel gedeputeerde voor Zuid-Holland Floor Vermeulen, samen met wethouder Bert Wijbenga van de gemeente Rotterdam, de eer te beurt een aantal prijzen uit te reiken aan een keur van jonge en zeer talentvolle musici tijdens het Prinses Christina Klassiek Concours West 1. In de Jurriaanse zaal in De Doelen in Rotterdam presenteerden 7 finalisten van het dit weekend gehouden concours zich aan de jury.

Floor Vermeulen: “Ik ben zeer vereerd dat ik deze prestigieuze muziekprijzen samen met loco-burgemeester Wijbenga heb mogen uitreiken aan deze veelbelovende jonge muzikanten. De provincie Zuid-Holland vindt het belangrijk dat jongeren in een vroeg stadium van hun leven kennis maken met muziek. Het ontwikkelen van je talenten is belangrijk voor jongeren. Dat het met talent in Zuid-Holland wel goed zit, is eens te meer gebleken tijdens deze indrukwekkende optredens. Hopelijk is het een inspiratiebron voor velen.”

Prinses Christina Klassiek Concours

Deze editie van het Prinses Christina Concours vond plaats in het weekend van 14 t/m 16 februari 2020 in Rotterdam. Ruim 60 jonge musici uit de provincies Zuid-Holland en Zeeland speelden op vrijdag en zaterdag in de voorrondes. Elke deelnemer speelde een kort concert van 10 minuten voor jury en publiek. Veel deelnemers speelden hun concert solo, anderen speelden in een combo. Van harp tot trombone en van cello tot zang; alle instrumenten kwamen voorbij. In de voorrondes bepaalde de jury welke 7 muzikanten door mochten naar deze regiofinale op zondag in De Doelen.

Talentvolle finalisten

In de finale van concours West 1 traden de 7 beste deelnemers nog een keer op. Na hun optredens kwam de jury opnieuw bijeen, waarna de prijswinnaars bekend konden worden gemaakt. Bij de altijd weer spannende prijsuitreiking mochten gedeputeerde Floor Vermeulen en wethouder Bert Wijbenga verschillende prijzen, eervolle vermeldingen en aanmoedigingsprijzen uitreiken.

Bert Wijbenga reikte onder meer de 3 eerste prijzen uit. In de leeftijdscategorie 12-14 jaar won violiste Diana Fakour uit Den Haag de eerste prijs. Jan Wolfert (zang) uit Den Haag won de eerste prijs in de leeftijdscategorie 15-19 jaar en Piccolo trompettist Christian Jongepier (Serooskerke) won de eerste prijs in de leeftijdscategorie 12-19 jaar.

Floor Vermeulen reikte eervolle vermeldingen uit aan Dasha Serck, viool (16 jaar, Voorburg), Lucien Renette, viool (16 jaar, Gemert), Philippe Elistratov, piano (12 jaar, Den Haag), Mudre Buckute, cello (15 jaar, Den Haag) en Helena Pavón Quemener, cello (19 jaar, Den Haag). Ook uit zijn handen kregen Else Baas, viool (14 jaar, Den Haag), Melisse Markesteijn, dwarsfluit (13 jaar, Den Haag) en Nina Broeva, viool (17 jaar, Rotterdam) een aanmoedigingsprijs.
Het ensemble Diana Pivak, piano (18 jaar, Veghel) en Jessica Lukken, viool (14 jaar, Oisterwijk) kreeg een aanmoedigingsprijs in de vorm van muziekbonnen, waarmee zij, gezien hun getoonde samenspel, aangemoedigd worden om samen verder te studeren.

Het succesvolle concours kende meer prijswinnaars. Een aantal prijswinnaars stromen door naar de Nationale halve finale. Zij gaan ons daar op 5 april a.s. vertegenwoordigen in Theater De Nieuwe Regentes in Den Haag.

Kijk voor meer informatie over het Prinses Christina Concours op de website. Hier staat meer informatie over de eerstvolgende regio-edities, de halve finale en de finale.