Eerste nieuwe fietsenstalling station Gouda open

Gepubliceerd op 10 februari 2021


Station Gouda heeft er een nieuwe fietsenstalling bij met in totaal 1400 plekken. Door de winterse omstandigheden en de corona-beperkingen is het aantal reizigers nu niet groot. Maar fiets in combinatie met het OV is voor de toekomst een belangrijke manier om duurzaam te reizen. Deze week ging daarom de eerste nieuwe fietsenstalling bij station Gouda open.

Het Goudse stationsgebied krijgt een metamorfose en wordt een aantrekkelijke stadsentree. De ‘fietsenzee’ die iedereen kent die wel eens op het stationsplein is geweest, past daar natuurlijk niet bij. “Dit is een enorme verbetering van het stationsgebied in Gouda. Met een nieuw busstation en deze nieuwe fietsenstalling is het echt een investering in de stad. We vinden het belangrijk dat reizigers, nu en zeker in de toekomst, op de fiets naar het station blijven komen,” zegt gedeputeerde Floor Vermeulen. “Om de combinatie fiets en OV aantrekkelijk te houden, moeten we zorgen voor goede en voldoende fietsenstallingen. Daarom hebben we hier als provincie ook fors in geïnvesteerd.”

Naast de 1400 plekken die daar nu beschikbaar zijn, komen er later nog eens 350 plekken bij in deze stalling. Ook volgt er nog een tweede stalling én een aanpassing van de bestaande kelderstalling. In totaal komen er zo’n 3100 nieuwe fietsparkeerplekken op station Gouda.

Gratis parkeren

Parkeren in de nieuwe fietsenstalling is gratis. De stalling heeft cameratoezicht en wordt binnenkort uitgerust met een digitaal systeem dat de fietser laat zien waar er nog een plekje vrij is. Dit systeem wordt zo snel mogelijk na de opening geïnstalleerd.

Herontwikkeling Zuidelijk Stationsgebied Gouda

De bouw van de fietsenstallingen is onderdeel van de transformatie van het zuidelijke stationsgebied, aan de kant van het centrum van Gouda. Gemeente Gouda, ProRail, NS en de provincie werken samen aan een nieuw busstation, nieuwe en grotere fietsenstallingen, een prettiger stationsgebouw en een stationsplein dat uitnodigt om de stad Gouda te verkennen. Deze betere voorzieningen zorgen ervoor dat een groeiend aantal reizigers met plezier en gemak van dit belangrijke station gebruik kunnen maken. Daarmee wordt het ov, al dan niet in combinatie met de fiets, voor steeds meer mensen een aantrekkelijk, duurzaam alternatief. Meer informatie is te vinden op de projectwebsite.