Kickstart Cultuurfonds open vanaf 1 februari 2021

Gepubliceerd op 3 februari 2021


Kickstart Cultuurfonds, waar ook het Prins Bernhard Cultuurfonds aan bijdraagt, gaat de culturele sector opnieuw ondersteunen. Commissaris van de Koning Jaap Smit, voorzitter van het Prins Bernard Cultuurfonds in Zuid-Holland, is blij met deze stap, en ziet kansen ook voor de Zuid-Hollandse cultuurinstellingen. Er is in totaal circa €20 miljoen beschikbaar gesteld voor de volgende fase van Kickstart Cultuurfonds.

Doorstart Kickstart Cultuurfonds

"Ontzettend belangrijk dat het Kickstart Cultuurfonds een doorstart maakt. Dat heeft de culturele en creatieve sector in deze crisis keihard nodig. Zo kunnen voorstellingen, exposities en concerten zich goed voorbereiden op de anderhalve meter, zodat publiek veilig kan genieten van al dat moois dat onze creatieve talenten te bieden hebben", aldus Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Kickstart Cultuurfonds werd afgelopen zomer opgericht op initiatief van de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de VandenEnde Foundation, samen met een groep private cultuurfondsen en het ministerie van OCW, om snel financiële ondersteuning te bieden aan culturele instellingen die door de coronamaatregelen in zwaar weer terecht waren gekomen.

Theaters, musea, muziekpodia en producenten van professionele podiumproducties kregen geld van Kickstart Cultuurfonds voor aanpassingen aan de anderhalve-meter-samenleving, zodat ze nieuwe producties konden opstarten of aanpassen en publiek coronaproof konden blijven ontvangen. In totaal werd er €16 miljoen uitgekeerd.

"Dankzij de bijdrage die wij van Kickstart Cultuurfonds ontvingen, is het ons gelukt onze theaterzaal dusdanig aan te passen zodat we een intieme en veilige setting konden creëren waarin we zowel bezoekers als artiesten kunnen ontvangen. Van beiden ontvingen we veel positieve reacties over onze Club Luxor!" aldus Marc van Kaam, directeur Luxor Theater in Rotterdam.

Kickstart Cultuurfonds aanvraagloket open

Theaters, musea, muziekpodia en producenten van professionele podiumkunsten kunnen weer aanvragen indienen bij Kickstart Cultuurfonds, in verschillende fases. En deze keer ook voor livestreams van voorstellingen en tentoonstellingen. Kijk nu op www.kickstartcultuurfonds.nl voor de criteria en indiendata van 2021.

Resultaten 2020

Tussen 15 juli en 2 oktober 2020 zijn bij Kickstart Cultuurfonds 615 aanvragen ingediend. Dat heeft geresulteerd in 418 toekenningen voor in totaal bijna €16 miljoen. In Zuid-Holland hebben in 2020 81 instellingen een bijdrage ontvangen van in totaal ruim €3 miljoen. Lees meer op www.kickstartcultuurfonds.nl.


Meer informatie

Koninklijk Theater Carré

Foto: Nathan Reinds