Minister Adema gaf onlangs in een brief toelichting aan de Tweede Kamer op de Europese regelgeving over het mestbeleid, de 'Implementatie derogatiebeschikking en zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn'. In die brief wijst de minister ook een aantal gebieden aan waar een extra opgave gaat gelden omdat het 'nutriënten verontreinigd gebied' is. Eén van die gebieden is het Hoogheemraadschap van Delfland. Een groot gebied waar de minister geen enkele rekening houdt met de waterkwaliteit en de trends in de deelgebieden. Het gevolg hiervan is dat de kringloopboeren in Midden-Delfland de derogatie per direct moeten afbouwen. Terwijl juist deze boeren al heel veel positieve resultaten hebben bereikt, zoals verbetering van de waterkwaliteit.
Samen met de 16 overheden en organisaties van de Landschapstafel Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland en de gemeente Midden-Delfland wijzen wij minister Adema erop dat hij hiermee juist de boeren die vooroplopen benadeelt. We roepen de minister daarom op om het besluit te herzien en veel meer rekening te houden met de werkelijke situatie in het gebied. De kringloopboeren in Midden-Delfland geven naar onze overtuiging een realistisch beeld van een duurzame toekomst van de agrarische sector in Nederland. In dit gebied is de gewenste transitie van de landbouw al een eind op weg. Van de ervaringen en kennis die daar in de afgelopen periode is opgebouwd, kunnen andere agrarische ondernemers, overheden en anderen veel profijt hebben. De provincie werkt met de gebiedspartners aan het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZHPLG). Op dit moment zien wij het gebiedsproces in Midden-Delfland als één van de voorlopers in Zuid-Holland om met de partijen constructief en langdurig te werken aan de ZHPLG-doelen. Maar het is een kwetsbaar proces. De betrokken partijen vragen aan de minister om het proces te versterken. En niet, zoals nu helaas gebeurt, te verzwakken.
Een afbouwtermijn van de derogatie zou de agrarische ondernemers tijd hebben gegeven om de kringloop met dierlijke mest verder te optimaliseren, via de eigen bedrijfsvoering. Nu de derogatie echter abrupt van tafel is, moeten de ondernemers eerder een beroep doen op kunstmest dan op de eigen dierlijke mest. Dit staat lijnrecht op het zoveel mogelijk sluiten van de kringloop. Deze gang van zaken voelt als een ontkenning van de prestaties van de afgelopen 10 jaar om de stikstofuitstoot terug te dringen. Voor het zo kansrijke gebiedsproces voelt dit dan ook als een forse stap terug. Daarom roepen wij de minister op om samen met ons het gebiedsproces te versterken en de goede resultaten te waarderen. Lees de volledige brief (pdf, 767 kB).