Het fiets- voetveer ‘De Otter’, dat op dit moment de veerdienst Rozenburg-Maassluis verzorgt, gaat maandag 6 februari voor reparatie naar de werf. Met vereende kracht is er gezocht naar een oplossing. Deze is gevonden in een vervangend fiets-voetveer. Dit betekent dat de reiziger geen extra overlast ondervindt door uitval van de Otter. Voor de repartie van de Otter zet de werf op verzoek van AquaSwets B.V. extra personeel in. De verwachting is dat de reparatie 3 dagen in beslag neemt. Dit zou betekenen dat de Otter vanaf 9 februari weer vaart.
Gedeputeerde Jeannette Baljeu: “Eerder deze week bracht vervoerder AquaSwets B.V. het bericht naar buiten dat ook de Otter voor reparatie naar de Werf moet. Omdat we uit eerdere ervaring weten dat de inzet van bussen geen optimale oplossing is, hebben we met elkaar alles op alles gezet om ervoor te zorgen dat onze reizigers niet nog meer hinder ondervinden. We zijn dan ook heel blij dat we erin zijn geslaagd om een vervangend fiets- voetveer in te zetten.”
Stand van zaken veer Blankenburg
Een kleine 2 weken geleden sommeerde de provincie Zuid-Holland AquaSwets B.V. (vervoerder van het veer Maassluis-Rozenburg) om binnen 4 weken te zorgen voor ten minste één veerpont voor auto’s, die de overeengekomen dienstregeling vaart. Dit verzoek heeft geresulteerd in een nieuwe reeks van gesprekken tussen de provincie en de vervoerder.
Gedeputeerde Baljeu: “In deze gesprekken heeft AquaSwets B.V. haar zorgen geuit over de exploitatie van het veer Rozenburg-Maassluis. We constateren met elkaar dat de vervoerder door corona en de oplopende kosten van brandstof, onderhoud en personeel te maken heeft met negatieve cijfers. Dit maakt dat zij op dit moment niet de financiële middelen hebben om de benodigde reparaties aan het veer uit te voeren. Met elkaar zoeken we naar een oplossing, waarbij het uitgangspunt van de provincie is, en blijft, dat AquaSwets B.V. de overeengekomen dienst moet uitvoeren. Met elkaar bekijken we nu welke scenario’s financieel haalbaar zijn. Daarbij kijken we bijvoorbeeld ook naar compensatiemogelijkheden voor de lagere inkomsten door corona en de energiecrisis. We hebben met elkaar een plicht naar de mensen die dagelijks afhankelijk zijn van dit veer. Maar ook naar de medewerkers die dit veer bevaren. De intentie is dus om er met elkaar uit te komen.”
Beschikbaarheid vervangend veer
Alle inspanningen ten spijt, slagen aanbieder en provincie er tot op heden niet in om een vervangend autoveer te vinden, die geschikt is om te varen op de Nieuwe Waterweg. Baljeu: “In het belang van onze reizigers hebben we alle mogelijkheden verkend om een geschikt autoveer te vinden. We hebben hiervoor de hulp ingeschakeld van een expertisebureau voor de scheepsvaart en hulp gehad van de gemeenten Rotterdam en Amsterdam. Helaas zijn de vereisten voor het benodigde veer zo specifiek, dat er geen veer voor handen is. Dit komt omdat er maar weinig autoveren geschikt zijn om op de Nieuwe Waterweg (binnenwater niveau 2) te mogen varen én ook nog eens veilig kunnen aanmeren op de huidige veerstoepen. Deze veerstoepen zijn namelijk specifiek gebouwd voor de huidige grote autoveren Blankenburg en Staeldiep.”