CO2-negatieve weg N211 grijpt net naast InfraTech Innovatieprijs 2019

Gepubliceerd op 16 januari 2019Tijdens de twaalfde editie van vakbeurs InfraTech greep de provincie Zuid-Holland net naast de InfraTech Innovatieprijs 2019. Ministerie van Binnenlandse Zaken won met haar inzending Geo Kennis-Op-Maat waarmee de bovengrondse en ondergrondse situatie op bijvoorbeeld een bouwlocatie aan elkaar gekoppeld worden tot één virtuele en transparante 3D leefomgeving.

Het project van Zuid-Holland waarmee het groot onderhoud van de N211 tussen Den Haag en Poeldijk 'CO2-negatief' werd uitgevoerd was één van de 3 genomineerden in de categorie procesinnovatie, omdat de provincie erin is geslaagd om samen met de markt innovaties in en om de weg te toe passen die 3 keer zoveel CO2 besparen en compenseren als bij de wegwerkzaamheden wordt uitgestoten.

Proces dat innovatie stimuleert

Onder de categorie 'procesinnovatie’ van de innovatieprijs vallen inzendingen waarbij een nieuw productieproces is ontwikkeld. Hierin viel Zuid-Holland op bij de vernieuwing van de N211. Het proces was er van begin tot eind op gericht om bouwbedrijven uit te dagen samen met partners te innoveren en zo de CO2-uitstoot van de wegvernieuwing onder nul te krijgen. In het proces lagen alleen de doelen vast, niet de weg ernaar toe. Door gebruik van de 'concurrentiegerichte dialoog' was voldoende flexibiliteit in de aanbesteding ingebouwd voor bouwbedrijven om ambitieuze en toch passende maatregelen voor te stellen.

Eerste CO2-negatieve weg

Begin november is de vernieuwde N211 opgeleverd. Provincie Zuid-Holland, bouwbedrijf BAM Infra en ingenieursadviesbureau Sweco hebben samen 21 innovaties in de weg verwerkt, zoals warmteopwekking uit het fietspad, asfalt dat bij lage temperatuur wordt verwerkt, houten abri’s en vangrails, schimmels die teer uit het oude asfalt verwijderen, dynamische wegverlichting die ’s nachts dimt bij weinig verkeer en vlakker asfalt dat de rolweerstand van autobanden vermindert. Ook de N470 tussen Delft en Zoetermeer wordt momenteel met hetzelfde proces vernieuwd.

InfraTech Innovatieprijs 2019

Met de InfraTech Innovatieprijs stimuleert nationale vakbeurs InfraTech innovatieve ideeën op het gebied van het bouwen, onderhouden, renoveren en verduurzamen van infrastructuur.

Iedere 2 jaar strijden vele bedrijven en instellingen om de InfraTech Innovatieprijs. Dit jaar waren er maar liefst 67 inzendingen, waarvan er 9 waren genomineerd in 3 categorieën: productinnovatie, procesinnovatie en vernieuwende samenwerking.


Volg @zuid_holland op Twitter