€300.000 voor innovatieve oplossing e-bikes

Gepubliceerd op 9 januari 2019Delftse startup Tracefy ontvangt €300.000 om hun track & trace tool voor e-bikes een stap verder te brengen. De tool helpt diefstal voorkomen, maar biedt ook nuttige data voor bezorgdiensten en overheden.

De innovatieve ondernemers ontvingen de investering, gesymboliseerd door een bouwsteen, uit handen van gedeputeerden Adri Bom-Lemstra (Economie en Innovatie) en Floor Vermeulen (Verkeer). Het bedrag is afkomstig uit het fonds UNIIQ, opgericht om ondernemers te helpen hun innovatie sneller naar de markt te brengen. Het fonds is mede mogelijk gemaakt door de provincie, en een van de manieren waarop de provincie innovatief mkb ondersteunt. Zij zijn namelijk van groot belang voor de regionale economie. Deze specifieke innovatie sluit goed aan bij de doelstelling van de provincie om best bereikbare provincie zijn, ook per fiets. Het doel is dat meer mensen voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer voor de fiets kiezen en dat ze er een langere afstand mee afleggen.

Nuttige data

Startup Tracefy ontwikkelt een tracking en tracing oplossing voor e-bikes, die steeds vaker worden gebruikt door inwoners, maar ook door bijvoorbeeld bezorgdiensten. Dankzij de tool kunnen gebruikers en beheerders de fietsen volgen. Dat zorgt voor diefstalpreventie, maar biedt ook andere oplossingen. De data biedt inzichten voor onderhoud en beheer of bijvoorbeeld de status van een bezorging. Daarnaast biedt de tool data over infrastructuur: welke fietspaden worden veel gebruikt, waar is behoefte aan extra fietsvoorzieningen? Nuttige informatie voor overheden. Met de extra impuls van €300.000 kan Tracey de oplossing doorontwikkelen en opschalen.

Over UNIIQ

Investeringsfonds UNIIQ helpt ondernemers in Zuid-Holland om hun unieke innovatie sneller naar de markt te brengen. Het fonds is opgericht door een consortium bestaande uit Erasmus MC, TU Delft, Universiteit Leiden en de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. UNIIQ is mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie, de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Leiden. Het fondsmanagement wordt uitgevoerd door InnovationQuarter.


Tracefy

Van links naar rechts:

Hans Dreijklufft (UNIIQ), Jeroen van Kester (Tracefy), Adri Bom-Lemstra (gedeputeerde Economie en Innovatie), Niels Penning (Tracefy), Floor Vermeulen (gedeputeerde Verkeer), Chris Koppert (Tracefy).

Volg @zuid_holland op Twitter