Provincie Zuid-Holland sommeert de vervoerder veer Maassluis-Rozenburg
De afgelopen maanden hebben AquaSwets B.V. (vervoerder) en de provincie regelmatig contact met elkaar gehad over de exploitatie van de veerdienst Maassluis-Rozenburg. De verwachting van de vervoerder AquaSwets B.V. was dat het autoveer eind januari 2023 weer zou varen. Tot op heden slaagt de vervoerder er onvoldoende in om duidelijkheid te scheppen over wanneer het autoveer weer in gebruik wordt genomen. De provincie Zuid-Holland vindt de ontstane situatie in Rozenburg-Maassluis niet langer acceptabel en sommeert daarom de vervoerder nu om binnen 4 weken te zorgen voor ten minste één veerpont voor auto’s, die de overeengekomen dienstregeling vaart.
Gedeputeerde Jeannette Baljeu: “De afgelopen maanden heeft de provincie Zuid-Holland veel vragen, zorgen en klachten ontvangen over het veer. Begrijpelijk want het veer is voor gemotoriseerd verkeer, fietsers en voetgangers een belangrijke verbinding tussen Rozenburg en Maassluis. De ontstane situatie is zeer onwenselijk. Mensen ondervinden ondertussen al veel te lang hinder. Hier hebben wij de vervoerder herhaaldelijk op aangesproken. Op de achtergrond hebben we, in goed overleg en samen met de vervoerder, hard gewerkt om zo snel mogelijk tot een betrouwbare oplossing te komen. Omdat duidelijkheid en zicht op een oplossing te lang uitblijven, hebben we er in het belang van onze reizigers voor gekozen om vervoerder AquaSwets B.V. formeel te sommeren om de overeenkomst met de provincie na te komen.”
Sommatie
De provincie Zuid-Holland is van mening dat vervoerder AquaSwets B.V. tekortschiet in de exploitatie van de veerdienst Maassluis-Rozenburg. Meerdere verplichtingen worden niet nagekomen, waaronder de inzet van tenminste één autoveer. Zeker zolang de Maasdeltatunnel nog niet in gebruik is, is het noodzakelijk dat automobilisten gebruik kunnen maken van de veerdienst Maassluis-Rozenburg. Het inzetten van alleen een fiets/voet veer voldoet voor hen niet. In haar sommatie stelt de provincie Zuid-Holland vervoerder AquaSwets B.V. daarom in gebreke en eist dat:
- Er binnen 4 weken ten minste één veerpont voor auto’s wordt ingezet op het traject Maassluis-Rozenburg. En dat dit veer vaart volgens de overeengekomen dienstregeling.
- Dat de vervoerder alles in het werk stelt om de technische voorbereidingen voor de verplaatsing van het ponton naar de locatie nabij de veerstoep in Rozenburg als voorziening voor het fiets-voetveer De Otter zo snel mogelijk verder te organiseren.
Baljeu: “Wij gaan er vanuit dat de vervoerder van het veer Maassluis-Rozenburg haar verantwoordelijkheid neemt en haar plichten conform het contract nakomt. In het belang van onze reizigers is het onze wens om in gesprek te blijven met elkaar. Maar wanneer er geen uitvoering wordt gegeven aan deze ingebrekestelling, dan zijn gerechtelijke stappen helaas niet uit te sluiten.”
Beschikbaarheid alternatief autoveer
De reparatie aan het koelsysteem van de Blankenburg duurde langer dan verwacht, mede doordat er geen standaard reserveonderdelen in de markt voorhanden zijn. De provincie heeft voortdurend met de vervoerder overlegd over de reparatiemogelijkheden van de veerpont. Daarbij is ook gekeken naar alternatieve mogelijkheden om een autoveer in te zetten. Tot nu toe is er geen geschikt alternatief gevonden. Dit komt omdat er maar weinig autoveren geschikt zijn om op de Nieuwe Waterweg (binnenwater niveau 2) te mogen varen én ook nog eens veilig kunnen aanmeren op de huidige veerstoepen. Deze veerstoepen zijn namelijk specifiek gebouwd voor de huidige grote autoveren Blankenburg en Staeldiep.
Verplaatsen ponton
Het fiets- voetveer ‘De Otter’ vaart op dit moment vanaf een ponton bij EIC Mainport Rotterdam dat zo’n 2 kilometer is verwijderd van de veerstoep in Rozenburg, hetgeen niet ideaal is voor de reizigers. De vervoerder werkt er hard aan om de situatie te verbeteren, door het ponton te verplaatsen naar een locatie naast de bestaande veerstoep. Hiervoor is de vervoerder met verschillende partijen in overleg die de benodigde werkzaamheden uit moeten voeren.
Wij zetten ons ervoor in om dit proces te versnellen en onderhouden intensief contact met de vervoerder, RWS en de gemeente Rotterdam over de te verlenen vergunning en de benodigde overeenkomsten. Als het ponton verplaatst is, kan er ook frequenter worden gevaren met het fiets- voetveer.