Commissaris van de Koning brengt bezoek aan Erasmus MC

Gepubliceerd op 3 juli 2020Na de grote piek in maart en april neemt het aantal nieuwe besmettingen met corona in Nederland gestaag af. Zo ook het aantal ziekenhuisopnames en het aantal doden. Commissaris van de Koning Jaap Smit bracht vrijdagmiddag 3 juli een bezoek aan het Erasmus MC in Rotterdam. “Groot respect en bewondering voor de artsen en verpleegkundigen van het Erasmus MC die met een ongelofelijke inzet dag en nacht zorg verlenen in deze zware tijd.”

Smit werd verwelkomd door Ernst Kuipers, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC tevens voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Daarna volgde een gesprek met IC-artsen, verpleegkundigen en virologen. Daarbij werd onder meer gesproken over de enorme druk op het Erasmus MC de afgelopen maanden, de huidige ontwikkeling van het virus en de voorbereiding op een eventuele tweede golf. “Met grote bewondering heb ik de verhalen van de artsen en verpleegkundigen aangehoord. De druk op het ziekenhuis was immens. Onder moeilijke omstandigheden is keihard gewerkt om patiënten zorg te verlenen. Gelukkig vaak met een goede afloop, maar ook met dodelijke slachtoffers, wat de belasting emotioneel extra zwaar maakt. Om het virus onder controle te houden, dragen we met elkaar als samenleving een grote verantwoordelijkheid”, aldus Smit die na het gesprek werd rondgeleid door het Erasmus MC.

Ernst Kuipers: “De afgelopen periode hebben onze zorgverleners mogen ervaren dat de betrokkenheid vanuit de samenleving en de overheid meer dan groot is. Wij hebben veel waardering voor de talloze initiatieven die er zijn geweest om de mensen in de zorg een hart onder de riem te steken. Het is geweldig om te zien hoe zeer mensen met ons meeleven. Het bezoek van Jaap Smit zien wij ook in die zin en wij waarderen zijn bezoek dan ook zeer.”

Onderzoek

In het gesprek met Smit kwamen ook de onderzoeken van het Erasmus MC aan de orde. Zo is aangetoond dat er naast antistoffen tegen COVID-19 nog een belangrijke speler ingezet kan worden: de T-cel, die de infectie opruimt. Een vaccin dat zorgt voor de aanmaak van antistoffen én T-cellen activeert, zou wel eens het beste kunnen zijn. Dit schrijven onderzoekers van Erasmus MC op 26 juni in het wetenschappelijke tijdschrift Science Immunology. Daarnaast doet het Erasmus MC onderzoek naar de effecten van het SARS-CoV-2 (corona-)virus op hart en longen.