Start aardgasvrije wijk Groenoord: Europa en provincie stellen €3,6 miljoen beschikbaar

Gepubliceerd op 24 juli 2020De provincie Zuid-Holland deed samen met woningcorporatie Woonplus Schiedam en de gemeente Schiedam de symbolische aftrap voor het ‘aardgasvrij maken’ van de wijk Groenoord. De komende 10 jaar wordt deze wijk voorzien van ruim 2000 huurwoningen met een nieuwe verwarmingsinstallatie. Tegelijkertijd werd gevierd dat de provincie Zuid-Holland en het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling hiervoor een subsidie beschikbaar stelden van ruim €3,6 miljoen.

Toekomstbestendige investering voor wijk

Berend Potjer, Energie gedeputeerde Zuid-Holland is blij met deze stap: “Zuid-Holland zet in op schone energie voor iedereen. Groenoord is een mooi voorbeeld waar we met elkaar werken aan betaalbare, duurzame oplossingen voor de wijk. Zonder meerkosten krijgen de bewoners een comfortabele en duurzame woning. Het geld, de tijd en de energie die we nu op Groenoord inzetten, zie ik vooral als een toekomstbestendige investering voor de wijk. Daarnaast gaan we met z’n allen relevante ervaringen opdoen voor andere gemeenten in Zuid-Holland, die voor dezelfde opgave staan.”

Nieuwe Energie voor Groenoord

Het uiteindelijke doel van ‘Nieuwe Energie voor Groenoord’ is een aardgasvrije wijk, betaalbaar en haalbaar voor alle inwoners. Met de subsidie van de provincie wordt de eerste fase van het project mogelijk gemaakt. Het wooncomfort van de woningen verbetert en de aanpak is voor de huurders ‘woonlasten-neutraal’. Bovendien wordt het hiermee mogelijk om op termijn een grote CO2-besparing te realiseren als aangesloten wordt op een warmtenet.