VeloComfort-systeem op de Algerabrug maakt fietsen comfortabel

Gepubliceerd op 16 juli 2020Makkelijk en veilig met je fiets de Algerabrug op en af? Dat kan nu, want deze week is hier het VeloComfort-systeem geopend, wat het voor fietsers veel comfortabeler maakt.

De provincie wil fietsen aantrekkelijk en comfortabel maken voor iedereen. We zetten daarvoor allerlei middelen in, ook innovaties zoals het VeloComfort-systeem. Op de Algerabrug in Krimpen aan den IJssel is het systeem aangelegd: een elektrische band die fietsers helpt om hun fiets de steile trappen op en af te krijgen.

Maandag is de fietslift officieel geopend door wethouder Timm. “Op de Algeracorridor staat het autoverkeer regelmatig vast”, licht hij toe. “De komende 2 jaar wordt dit nog erger door werkzaamheden aan de Grote Kruising onderaan de brug. Wij hopen dat meer mensen de fiets pakken én hopen hen met de fietslift extra te enthousiasmeren.” De gemeente Krimpen aan den IJssel, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de provincie zijn financiers van het project.

De lift is een elektrische band aan beide zijden van de trap. Fietsers zetten de fiets erin, waarna ze deze – met ondersteuning van de rolband - makkelijk de trap opduwen. Bij het afdalen remt de band de fiets af. Zo kom je bijna zonder weerstand veilig omhoog en beneden. Het is een heel gebruiksvriendelijk systeem. Als je bijvoorbeeld wat trager loopt dan gemiddeld, past het systeem zich aan je tempo aan. De fietslift is bij andere gemeenten al een succes gebleken. De provincie paste het systeem bijvoorbeeld eerder toe bij de brug over de Noord, op de snelfietsroute F15 Beneden Merwede.