Zijbermen Honey Highway gemaaid voor tweede bloeiperiode

Gepubliceerd op 22 juli 2020De zijbermen van de Honey Highway langs de N470 bij Pijnacker-Nootdorp zijn gemaaid. Op het eerste oog lijkt er sprake van een pijnlijke fout, maar niets is minder waar. Door het maaien van de uitgebloeide zijbermen wordt ruimte gegeven aan nieuwe bloemen en planten. Het maaisel laat provincie Zuid-Holland bewust liggen zodat de zaadjes zich over de bermen kunnen verspreiden.

Duurzaam bermbeheer

De gemaaide zijbermen waren na een lange bloeiperiode inmiddels verruigd. Ook bij duurzaam bermbeheer worden bermen volgens een specifiek maaiplan gemaaid. Dit gebeurt in de zomer zodra de eerste bloeiperiode voorbij is. Op de 'niet maaien'- borden in de bermen wordt er ook naar dit maaiplan verwezen. Over enkele weken komen de bloemen weer op. Die tweede bloeiperiode is voor de bijen heel belangrijk om de winter door te komen. Rond oktober als ook deze tweede bloeiperiode voorbij is, zullen de bermen wederom gemaaid worden.

N470: paradijs voor bijen

De Honey Highway aan de N470 strekt zich uit over 14.000 vierkante meter bermoppervlak. Het bloemenmengsel van 44 verschillende zaden draagt bij aan de bijenpopulatie. Ieder jaar zullen de bloemen opnieuw tot bloei komen en zo is langs de provinciale weg een blijvend paradijs voor bijen, vlinders en andere insecten ontstaan. De Honey Highway aan de N470 werd in oktober 2019 ingezaaid door basisschoolleerlingen van de Meander uit Delfgauw samen met Gedeputeerde Berend Potjer van de provincie Zuid-Holland en Wethouder Peter Hennevanger van gemeente Pijnacker-Nootdorp.