Combinatie kassen en woonwijken versnelt inzet aardwarmte

Gepubliceerd op 7 juli 2021


Zuid-Hollandse bodem is rijkelijk bedeeld met aardwarmte. We hebben er zoveel van dat we in theorie een groot deel van de provincie ermee kunnen verwarmen. Een enorme potentie dus voor de energietransitie.

De glastuinbouw heeft al veel ervaring met aardwarmtebronnen voor het verwarmen van kassen. Nu worden concrete stappen gezet om ook woonwijken te verwarmen met deze geothermiebronnen. Kunnen we de potentie van aardwarmte vergroten door vaker kassen én woonwijken tegelijk te verwarmen?

Zuid-Holland koploper

Ondernemer Leon Ammerlaan uit Pijnacker doet dit al. Met de geothermiebron bij zijn bedrijf verwarmt hij niet alleen zijn eigen kassen, maar ook 543 appartementen (19 appartementencomplexen), 1 zwembad, 1 school en 28 tuinbedrijven goed voor 75 hectare kassen. Gedeputeerde Berend Potjer (Energie) ziet zeker de potentie hiervan: “Dankzij pioniers als Ammerlaan en de geschikte bodemgesteldheid is onze provincie koploper op het gebied van geothermie. De vraag nu is: wat kunnen we leren van de glastuinbouw bij de inzet van aardwarmte voor woonwijken? We zijn hard aan de slag met onze partners om daar stappen in te zetten.”

Tuinbouw maakt het verschil

In de glastuinbouw wordt al jaren volop gewerkt aan het gebruik van duurzame energie. Gedeputeerde Meindert Stolk, (Land- en tuinbouw). “Het is een ontzettend innovatieve sector, die op het gebied van energietransitie het verschil kan maken. En al maakt; het toepassen van geothermie, zonnepanelen of restwarmte is er gemeengoed. We zien nu dat de kansen ook buiten de sector reiken. Als provincie en rijksoverheid moeten we dat van harte ondersteunen. De sector is er niet alleen voor onze voedselvoorziening en economie, maar kan ons ook helpen bij de overgang naar duurzame energie.”

Innovatietour

Stolk gaat komende donderdag 8 juli samen met gedeputeerde Berend Potjer verder in gesprek over de kansen van de tuinbouw voor duurzame energie. Dat gebeurt tijdens de innovatietour Glastuinbouw geeft energie! Meedoen en meepraten kan online: Home (glastuinbouw) - Innovatietour #2: Glastuinbouw geeft energie (eventleader.eu)