Pilot digitaal stoplicht systeem in horeca Dordrecht - Reacties

Gepubliceerd op 23 juli 2021


Eindelijk kan het weer: uiteten bij je favoriete restaurant of een drankje op het terras. Maar hoe kunnen we samen de drukte zo goed mogelijk opvangen, zodat iedereen veilig kan blijven genieten van de horeca? De Rotterdamse start-up Nocto signaleerde dat het voor burgers lastig in te schatten is waar het druk is, terwijl horecaondernemers soms plek over hebben of lange wachtrijen willen voorkomen. De mogelijke oplossing? Een interactieve app met stoplicht systeem.

Innovatiekracht

Vanuit het Startup in Residence programma, een programma van de provincie Zuid-Holland waarbij startende ondernemingen worden gekoppeld aan maatschappelijke vraagstukken, is Nocto in contact gekomen met Digital Mainport Drechtsteden. Gezamenlijk is een pilot gestart in de gemeente Dordrecht om te onderzoeken of de app succesvol ingezet kan worden bij drukte spreiding in de horeca.

Nocto-app

De eerste voorbereidingen zijn deze week getroffen: er zijn draadloze bezoekerstellers in de aangesloten horeca gelegenheden geplaatst. Op basis van infrarood wordt anoniem het aantal mensen dat in- of uitloopt geteld, zonder dat persoonsgegevens worden opgeslagen. Vervolgens wordt de data doorgestuurd naar het Nocto stoplichtsysteem, dat automatisch van kleur verandert. Groen = welkom, geel = beperkte capaciteit en rood = vol. Bezoekers kunnen met de app gemakkelijk en snel de capaciteit zien, maar ook ervaringen en aanbevelingen delen. Zo kan er een bewuste keuze gemaakt worden om drukke plekken te vermijden. Voor horeca ondernemingen biedt het de mogelijkheid om de maximale bezetting te behalen en af te remmen indien nodig.

Vervolg

Benieuwd naar de gratis app? Vanaf medio augustus gaat deze in gebruik. Als de pilot succesvol is, vindt verdere opschaling plaats. Zo werken we samen aan een veilige heropening van de Zuid-Hollandse horeca.

Heb jij als ondernemer een innovatieve oplossing voor een maatschappelijk vraagstuk? Kijk dan op www.startupinresidence.com of mail naar .