Provincie zoekt slimme oplossingen voor minder plastic afval

Gepubliceerd op 7 juli 2021


Heb jij de oplossing voor het verminderen van plastic verpakkingen in de tuinbouw? Of weet jij hoe we een circulaire plasticindustrie kunnen realiseren? Doe dan mee aan een van onze P>ACT challenges. De winnaars van de beste innovatieve oplossing ontvangen €50.000 om de oplossing daadwerkelijk te ontwikkelen.

In 2050 wil de provincie Zuid-Holland 100% circulair zijn. Hier kun je zien hoe we dit doen. Een van de speerpunten daarbij is de aanpak van plastic. Plastics komen voor in veel producten. Toch wordt er nog weinig nagedacht over hoe we het gebruik van plastics circulair kunnen maken, bijvoorbeeld door gebruik te voorkomen, hergebruik te stimuleren en ook op een juiste manier te recyclen. Het grootste deel van het plastic wordt verbrand en een klein deel belandt in het milieu. Hier willen we als provincie vanaf. We willen zuinig omgaan met grondstoffen én zorgen voor zo min mogelijk milieuvervuiling. Gelukkig zijn er ontzettend veel innovatieve ondernemers om ons daarbij te helpen. Heb jij een idee?  Lees hieronder meer over de P>ACT challenges.

Challenge 1: Verminderen van plastic verpakkingen in de tuinbouw

De tuinbouw maakt grootschalig gebruik van eenmalige plastic verpakkingen. Met innovatieve producten en systemen willen wij dit tegengaan. Ben jij die wereldverbeteraar die komt met een oplossing voor het vervangen van verpakkingen? Of kom jij met een plan voor een slim retourlogistieksysteem? Stuur jouw voorstel in en help mee!

Lees hier alles over de voorwaarden.

Challenge 2: Oplossingen voor een circulaire plasticindustrie

De provincie gaat voor een 100% circulaire kunststofketen in 2050. Om dit te behalen hebben wij slimme innovaties nodig. Vanuit technisch, filosofisch, praktisch en theoretisch oogpunt: we staan open voor ideeën vanuit alle fronten. Of het nou gaat om een digitale toepassing voor het organiseren van de plasticindustrie, een technische oplossing voor het grootschalig recyclen van plastics of een vernieuwend circulair businessmodel.

Lees hier alles over de voorwaarden.