Koning heropent de Lakenhal aan de Leidse trekvaart

Gepubliceerd op 21 juni 2019Museum De Lakenhal in Leiden is gisteren door Zijne Majesteit de Koning, in bijzijn van de Commissaris van de Koning, Jaap Smit, feestelijk heropend. Het museum is gevestigd in de uit 1640 daterende Leidse Lakenhal gelegen aan een van Zuid-Hollands drukst bevaren trekvaarten uit die tijd. Vanuit de erfgoedlijn Trekvaarten is bijna €800.000 subsidie bijgedragen aan de grondige, 2 jaar durende renovatie van dit rijksmonument.

Jaap Smit: “Het Museum De Lakenhal is prachtig gerestaureerd en uitgebreid. Ik ben trots op dit vernieuwde museum, 1 van de parels in Leiden. Het is mooi dat De Lakenhal, die sterk verbonden is met de geschiedenis van stad en regio, weer open is voor het publiek.”

De Lakenhal was in de 16e en 17e eeuw de grootste producent van lakense stoffen in Europa en beleefde een enorme economische en demografische groei, mede door zijn ligging aan de trekvaarten. Met de erfgoedlijn Trekvaarten toont de provincie Zuid-Holland het belang van deze unieke cultuurhistorische vaarwegen, ook wel de “intercity van de Gouden Eeuw”.

Voor de openingshandeling door de Koning schreef het museum in sleutelstad Leiden een sleutel-ontwerpwedstrijd uit voor basisschoolleerlingen in Leiden. De 3 winnaars uit groep 7 van basisschool De Arcade verrichtten samen met de Koning deze openingshandeling.

Tijdens de daarop volgende rondleiding nam de Koning kennis van het topstuk ‘Het Laatste Oordeel’ van Lucas van Leyden, de collectiepresentatie Het Beleg en Ontzet van Leiden en kreeg hij het Nieuw Leids Laken te zien, dat door 5 hedendaagse ontwerpers en kunstenaars is ontwikkeld op basis van oude Leidse ambachten en nieuwe technieken. Ook bracht hij een bezoek aan het nieuwe educatie-atelier.

Museum de Lakenhal herbergt een rijke collectie beeldende kunst, kunstnijverheid en geschiedenis. Tijdens een bruisend openingsfestival van 20 tot en met 23 juni 2019 is het museum gratis toegankelijk, met een speciaal programma vol Leidse verrassingen.

Erfgoed maakt de omgeving mooier, vertelt het verhaal van onze geschiedenis en biedt kansen voor economie, recreatie en toerisme. De provincie Zuid-Holland wil dit erfgoed daarom graag behouden en beleefbaar maken om het ook met toekomstige generaties te kunnen delen.


Volg @zuid_holland op Twitter