Audiovisuele branche hard geraakt door coronacrisis, maar ook positieve berichten

Gepubliceerd op 5 juni 2020Geen grote bijeenkomsten, concerten, voorstellingen, minder tv-producties betekent ook minder vraag naar geluid- licht en videovoorzieningen. Commissaris van de Koning Jaap Smit zag tijdens zijn bezoek op donderdag 4 juni aan Bourgonje, vestiging Zoetermeer, wat de gevolgen daarvan zijn voor het bedrijf.

“Bourgonje levert prachtige audiovisuele producties waar door het coronavirus momenteel minder vraag naar is. Ik zie hoe het bedrijf zich door de crisis slaat en ook hoe de mensen nu weer uit het dal klimmen.” Het bezoek was mede op initiatief van ondernemersvereniging evofenedex.

Bourgonje is een audiovisueel bedrijf gespecialiseerd in het verzorgen van de volledige techniek voor bijeenkomsten, congressen, evenementen, presentaties, concerten, theatervoorstellingen en tv-producties. Het bedrijf bestaat sinds 1982 en heeft vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Zoetermeer, op het Hilversum Mediapark en sinds kort op Bonaire. Eigenaar Fred Bourgonje: “Veel van onze reguliere opdrachten zijn weggevallen of verschoven door de coronacrisis. We zijn de afgelopen maanden hard geraakt. Het aantal opdrachten voor tv en theater is bij de eerste schokgolf met 65% teruggevallen. Gelukkig is het aantal opdrachten vanuit de overheid juist flink gestegen. Maar we zijn niet bij de pakken gaan neerzitten. Zo hebben we onder meer geïnvesteerd in ons personeel en andersoortige installaties.”

Medewerkers die gespecialiseerd waren in tv en theater hebben hun expertise uitgebreid naar werkzaamheden voor bijvoorbeeld persconferenties, webinars en webex bijeenkomsten in ministeries en vaste locaties, deze tak van sport maakt voor Bourgonje nu het verschil. Bourgonje maakt zich wel ernstig zorgen om de flexibele schil van ZZP’ers en toeleveranciers. Deze stakeholders zijn bij een terugkerende reguliere situatie erg belangrijk en worden nu echt zwaar getroffen door de huidige crisis.

Hart onder de riem

“Wij stellen dit bezoek van de commissaris van de Koning zeer op prijs”, aldus Bart Jan Koopman, directeur van ondernemersvereniging evofenedex waar Bourgonje bij is aangesloten. “Hiermee steekt hij onze leden een hart onder de riem en zet hij even de schijnwerpers op de noden van de bedrijfstak. Die erkenning en aandacht waarderen wij zeer.”

Ondernemersvereniging evofenedex is een netwerkorganisatie van Nederlandse handels- en productiebedrijven met een logistieke of internationale operatie.

Serie bezoeken

Commissaris van de Koning Jaap Smit legt deze periode een serie bezoeken af. Om zich op de hoogte te stellen van alle gevolgen van het coronavirus bezocht hij recent een aantal Zuid-Hollandse ondernemers en organisaties in de volgende sectoren: land- en tuinbouw, recreatie en toerisme, passagiersvaart, kunst- en cultuur en biotechnologie.