Energiiq investeert in innovaties voor duurzame verwarming

Gepubliceerd op 18 juni 2020Het waren warme weken voor Energiiq. Het innovatiefonds van de provincie investeerde in hybride warmtepompen en kunstmatige intelligentie voor warmtenetten.

Innovatiefonds Energiiq is door provincie Zuid-Holland opgericht om de energietransitie te versnellen. Het fonds draagt maximaal de helft van het benodigde bedrag bij, de rest komt van andere investeerders. Zo werkt het fonds ook als hefboom voor financiering van duurzame innovaties. De afgelopen weken investeerde Energiiq samen met andere partners in de startups ‘Heatmasters’ en ‘Gradyent’.

Hybride warmtepompen

HeatTransformers, specialist in installatie van hybride warmtepompen voor woningen, ontving een investering van het Zuid-Hollandse energie-innovatiefonds ENERGIIQ en duurzaam investeerder Fair Capital Partners Impact Investing. De startup werd in 2018 opgericht om de energietransitie bij Nederlandse huishoudens aan te jagen: een hybride warmtepomp is een effectief middel om zowel de energierekening als de CO2-uitstoot te verlagen. De investering werd online bekendgemaakt met een videoboodschap van de ondernemers en beide investeerders.

Berend Potjer, Energie-gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland: “Wij geloven dat het aanpakken van de warmtevraag in de gebouwde omgeving essentieel is om de energietransitie te laten slagen. Met hybride warmtepompen kan veel gas worden bespaard in wijken die nog niet van het gas af zijn. Zo maakt investeren in HeatTransformers het mogelijk om de verduurzaming van de woningvoorraad te versnellen.”

Efficiënter beheer warmtenetten

Capricorn Partners, Helen Ventures en energie-innovatiefonds ENERGIIQ investeren gezamenlijk €1,9 miljoen in Gradyent. De startup heeft een cloudplatform ontwikkeld dat kunstmatige intelligentie (AI) inzet om stadswarmtenetten beter en efficiënter te beheren, waardoor ze duurzamer en rendabeler functioneren. Met deze investering kan het bedrijf zijn innovatieve software doorontwikkelen en diensten verder commercialiseren.

Veel stadswarmtenetten gebruiken oude beheersystemen, vaak met verouderde software, die beperkt inzicht geven in de efficiëntie van het netwerk. Dit staat innovatie en optimalisatie in de weg. De AI-oplossing van Gradyent biedt warmtebedrijven de mogelijkheid om bij te dragen aan de duurzaamheidstransitie door stadswarmtenetten efficiënter aan te sturen, zonder dat dit de stabiliteit en leveringszekerheid aantast.

Meer informatie

Lees meer op de pagina van Energiiq.