N470: Sedumberm tussen Pijnacker en Zoetermeer gereed

Gepubliceerd op 29 juni 2020In de middenberm van de N470 bij Pijnacker is 6500m2 aan sedumplanten aangelegd. Deze vetplantjes hoeven niet gemaaid te worden en dat bespaart CO2-uitstoot en wegafsluitingen.

Onderhoudsarme berm

Sedumplanten zijn vetplantjes die goed tegen droogte kunnen. Doordat de plantjes niet erg hoog kunnen groeien, is het niet langer nodig om de berm 2 keer per jaar te maaien. Dat bespaart uitstoot én zorgt ervoor dat de weg niet voor het maaien afgesloten hoeft te worden. Het is voor het eerst dat de provincie een sedumberm op deze schaal toepast.

De sedummiddenberm maakt onderdeel uit van de duurzame bermen waarbij er in de zijbermen langs de N470 een Honey Highway is aangelegd. Een oppervlak van 14.000m2 is ingezaaid met een mix van wilde bloemen, die een groot deel van het jaar zorgen voor meer voedsel voor bijen, hommels en vlinders.

Om te zorgen dat de wilde bloemen niet over de weg heen gaan groeien, ligt er een scheidingsstrook tussen de weg en de Honey Highway. Deze strook bevat olivijn, een mineraalsoort dat CO2 opneemt!

Wegverkanting vergroot veiligheid

Op hetzelfde trajectdeel is ook het aanpassen van de 'verkanting' van de weg in de bochten afgerond. De weg ligt schuin zodat regenwater kan weglopen. In de oude situatie lag de buitenkant lager dan de binnenkant van een bocht. Uit onderzoek van een verkeerskundige in opdracht van de provincie bleek dat bestuurders het gevoel hadden dat ze uit de bocht vlogen. Met het omkeren van de verkanting en het verbreden van de rijbaan verwacht de provincie de veiligheidsbeleving van de weg te vergroten.

De N470 Geeft Energie

Met project N470 Geeft Energie realiseert de provincie de eerste weg die over de volledige lengte van 17 kilometer CO2-negatief wordt vernieuwd en onderhouden. Dat betekent dat er door alle innovaties in de weg meer CO2 wordt bespaard en gecompenseerd dan dat er bij de werkzaamheden en het onderhoud is uitgestoten. Ook doorstroming en veiligheid worden naar de laatste inzichten verbeterd.