Overschot aardappels Hoeksche Waard naar inwoners en voedselbanken

Gepubliceerd op 25 juni 2020De coronacrisis heeft gezorgd voor een overschot aan aardappels, onder meer door het uitblijven van vraag uit de horeca. Daarom is het zaterdag 27 juni Nationale Aardappelberg-dag. Onder meer in Rotterdam wordt een aardappelberg gestort, waar inwoners voor een kleine prijs aardappels kunnen scheppen. Samen met Zero Foodwaste Rotterdam en de Rabobank zorgt de provincie ervoor dat de aardappels ook hun weg vinden naar voedselbanken in onze regio.

Door het hele land zullen zaterdag dit soort bergen verschijnen. Het initiatief komt van Jur Jacobs, in samenwerking met het Slow Food Youth Network. Hij zag dat het overschot ervoor zorgde dat goed voedsel laagwaardig werd benut als biogas of veevoer. Hiervoor krijgt de boer een bedrag dat soms lager is dan de kostprijs en werden er honderdduizenden kilo’s voedsel verspild. Ook al gaat het om het spreekwoordelijke ‘topje van de aardappelberg’ (er zijn miljoenen kilo’s over), met dit initiatief wordt er toch een bijdrage geleverd aan minder voedselverspilling en de bewustwording ervan.

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra: “We zijn al een tijd in gesprek met aardappeltelers en andere voedselproducenten. Uiteraard door de coronacrisis, maar ook daarvoor al. Hoe zorgen we voor voldoende gezonde voeding voor iedereen? Hoe gaan we voedselverspilling tegen? Onlangs nog hebben we een plan gepresenteerd om daar werk van te maken. Dit initiatief past daar heel goed bij en steunen we van harte!”

Kom je scheppen?

In Rotterdam kunnen inwoners zaterdag terecht bij Zero Foodwaste Rotterdam aan de Marconistraat, tussen 12.00 en 18.00 uur. Een teler uit de Hoeksche Waard levert hier de aardappelen voor. Deze aardappelen worden via de verspillings-app Too Good to Go aan Rotterdammers verkocht. Daarnaast wordt een deel aan de voedselbanken in de regio geleverd waar ook de provincie een bijdrage aan levert. Kom je scheppen? In verband met de maatregelen omtrent COVID-19 dien je je van te voren te registreren via de app van Too Goo To Go (zoek op 'aardappel' in de app). De organisatie houdt zich aan de RIVM maatregelen en vraagt jou dit ook te doen.

Dit is een initiatief van Zero Foodwaste Rotterdam, Slow Food Youth Network Nederland en Jur Jacobs, in samenwerking met Too Good To Go, provincie Zuid-Holland, Samen Tegen Voedselverspilling en de Rabobank.


Foto van Samen Tegen Voedselverspilling, gemaakt tijdens een eerdere actie in Amsterdam.