Provinciaal muziekakkoord Hoeksche Waard: wie wordt de Armin van Buuren van morgen

Gepubliceerd op 16 juni 2020Leerlingen op de basisscholen in de Hoeksche Waard kunnen rekenen op meer muziekles. Twintig partijen hebben hiervoor het muziekakkoord van de provincie Zuid-Holland ondertekend onder ere-voorzitterschap van koningin Máxima. Door het coronavirus was de bijeenkomst klein. De bijeenkomst werd deze dinsdag via internet live uitgezonden. Kijk de bijeenkomst terug via YouTube.

Het muziekakkoord vloeit voort uit het landelijke initiatief voor Méér muziek in de klas Lokaal. Het doel is dat kinderen vaker muziekles krijgen op de basisschool. Via Méér muziek in de klas wordt dat gepromoot. Ambassadeurs en sponsoren werken hierbij samen.

Zingen, spelen, luisteren, improviseren, componeren

In de regio Hoeksche Waard gaan muziekleraren, onderwijzers van groep 1 tot en met 8 en de lokale harmonie en fanfare orkesten samenwerken. Zelf bezig zijn met muziek is de basis. Een combinatie van zingen, spelen, luisteren, improviseren en componeren. De plaatselijke muziekvereniging komt instrumenten laten zien en maakt het mogelijk dat kinderen erop kunnen spelen. Zo ontdekken ze de liefde voor muziek. Eerder ondertekende ook Hellevoetsluis het muziekakkoord.

Méér muziek in de klas in Zuid-Holland

Na de ondertekening van het muziekakkoord in de Hoeksche Waard droeg gedeputeerde Floor Vermeulen van Cultuur symbolisch het stokje over aan de volgende organisatie die met Méér muziek in klas in Zuid-Holland aan de slag gaat. Voorzitter Willem van Moort van de Raad van Bestuur van bibliotheekorganisatie BplusC ontving uit handen van Floor Vermeulen een vlaggetje. Naast de rol als bibliotheek biedt BplusC ook op diverse locaties een podium voor kunst en cultuur aan. BplusC gaat aan de slag met het muziekonderwijs in de regio Leiden.

“Of je nu van klassieke werken houdt zoals ik of al langer op je zolderkamertje lp’s draait; muziek doet iets met een mens”, zegt gedeputeerde Floor Vermeulen. “Uit onderzoek blijkt dat muziek op een unieke manier bijdraagt aan hoe kinderen zich sociaal en emotioneel ontwikkelen. Daarom is muziekonderwijs op de basisschool zo belangrijk en stimuleren wij dat als provincie graag.”

Om iedereen zich betrokken te laten voelen bij de samenleving, vindt de provincie het belangrijk dat mensen meedoen aan cultuur. Ondanks dat hier vooral een taak weggelegd is bij gemeenten, ondersteunt de provincie graag met subsidies om meer mensen op een innovatieve manier met cultuur in aanraking te laten komen. Zo maken we met elkaar Zuid-Holland elke dag beter.